Te afli aici: Acasa » Timp Liber » Cea mai exotica tara imaginara, la Opera din Timisoara

Cea mai exotica tara imaginara, la Opera din Timisoara

Opera Naţională Română din Timişoara îşi invită publicul în cea mai exotică ţară imaginară: Ţara Surâsului! Opereta lui Franz Lehar, cu un libret scris de Ludwig Herzer şi Fritz Löhner, dă culoare afişului artistic al serii de miercuri, 23 ianuarie 2013, de la ora 19.

 „Opulenţă, rochii elegante, pantaloni brodaţi cu fir  şi paiete, chimonouri, evantaie cu dragoni pictaţi şi papucii cu ciucuri vor da indicii clare că Ţara imaginară a surâsului, în care lucruri uluitoare se succed fantezist, este China mătăsurilor de lux şi a puterii absolute. (…) Ţara Surâsului nu are nimic din reţetarul operetei, nici măcar happy-end nu are. Lehar îl admira mult pe Puccini şi această operetă este de inspiraţie eminamente pucciniană. Ţara Surâsului este, în esenţă, o Butterfly <<în revers>>. În viziunea mea, această Butterfly se întâlneşte cu Puterea, care i se arată a fi un prinţ cu un farmec al exotismului nemaipomenit. Şi astfel, această fată vieneză din lumea bună pleacă în lumea  prinţului Sou Chong, care stă pe tronul aurit, înconjurat de lux şi strălucire, dar ea descoperă că tot ce înseamnă puterea şi aurul e de fapt o cuşcă: una de aur, dar tot o celulă a singurătăţii.  Povestea se sfârşeşte cu despărţirea lor, ea pleacă, se întoarce la Viena. Chiar dacă eroii nu mor, finalul poveştii nu e ca în operetă, căci moartea e a sufletului, a dragostei”, subliniază  regizoarea Marina Emandi Tiron.

Rolul Prinţului Sou Chong va fi interpretat de tenorul Cristian Bălăşescu, iar Lăcrimioara Cristescu va juca rolul Lisa. Cristian Rudic ( Ecbathana), Nicoleta Colceiar (Mi), Dan Spanache (Contele Ferdinand Lichtenfels), Remus Alăzăroae (Contele Gustav von Pottenstein), Gelu Dobrea (Tschang), Mihai Prelipcian, Nina Zaharescu, Mugurel Chirilă, Leonard Ivan şi  trioul Suzana Vrânceanu, Cristina Romândaşu, Manuela Ardelean (în rolurile Fini, Vali, Toni) întregesc distribuţia serii.

Premiera absolută a operetei lui Franz Lehar s-a produs la Viena, în 1923, cu titlul „Jacheta aurie”. În 1929, la Berlin, spectacolul s-a jucat cu titlul „Ţara Surâsului”.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus