Te afli aici: Acasa » Cultura » Amintiri asomate » CULTURĂ / DIRECTORUL, TATA, RAŢIUNEA, COOPERATIVA „DESERVIREA” ŞI CONCETĂŢENII

CULTURĂ / DIRECTORUL, TATA, RAŢIUNEA, COOPERATIVA „DESERVIREA” ŞI CONCETĂŢENII

CULTURĂ / DIRECTORUL, TATA, RAŢIUNEA, COOPERATIVA „DESERVIREA” ŞI CONCETĂŢENII

Uneori, prin decor se descriu toate personajele. Există şi decoruri ambuscadă. Pipăind drepturile omului, nu îţi vine să crezi că pot să încapă într-o căsuţă modestă, pe Strada Iancu Jianu nr. 838 bis. Te-ai aştepta ca o asemenea instituţie să aibă un sediu impunător. Chiar să-l merite. Ei bine, vă înşelaţi! În primul rând, pentru că eu nu înţeleg nimic din eticheta: Drepturile Omului. Îmi spun ceva: dreptul individului în raport cu drepturile indivizilor. Drepturile indivizilor în raport cu dreptul individului. Apoi, clădirile mari şi frumoase pot fi goale pe dinăuntru. Cele mici, pline de rafinament. Caut sediul Raţiunii. Întâmplător sau nu, găsesc aici şi Drepturile Omului. Să scoatem căciula. Să batem la uşă. Să intrăm. Să spunem „Bună ziua!“. Să ne prezentăm. Să ni se spună: „Luaţi loc!“. Să ne aşezăm pe un scaun de lemn. Să analizăm decorul. O cămăruţă. Muşcate în geam. Două lămpi suspendate. Pentru corectură. Pentru lectură. Un birou în dreapta. Pe mâna dreaptă a biroului, manuscrise dactilografiate la o maşină de scris obişnuită. Pe fiecare manuscris, fotografia câte unui tânăr. Un băiat. O fată. Alt băiat. Iată şi maşina de scris, în faţă, pe masă. Mică şi de o vârstă cu omul cu păr alb din faţa mea. Două pisici pe două genţi pe mâna stângă a biroului din dreapta. Un director robust, cu părul cernit, la birou.

V-am adus recenzia. În căutarea unui suflet de om. Domnu’ Comunistu’. Un coleg de serviciu. Directorul o citeşte. Dau năvală doi tineri. „Îi sparg primarului geamul de la maşină. A fugit de noi. Ne spune: „Veniţi mâine!”. Nu avem unde să locuim. Tata a murit. Mama ne-a dat afară. Bea. Cu amanţii. Bunicii nu ne primesc în apartament. Ne-au dat afară. Lucrăm la morgă.” Cel care vorbeşte este băut. Pauză. Păi, le spun, să ne punem în locul primarului. Are el spaţii personale libere? Nu. Are spaţii publice de oferit? Nu. Are bani ca să le construiască? Nu. Eu am ajutat un om ca voi. Pe Sfântul Nicolae. L-am dus la Clinica de Psihiatrie. Nu a fost primit. Deşi avea antecedente. Era TBC-ist. Dar a primit un bilet de internare la Poiana Mare. Nu a vrut să meargă acolo.Totuşi. Nu a fost zadarnic. Mai are o posibilitate.

Directorul sună bunicii. Sunt directorul. Aveţi doi nepoţi care dorm pe afară. Închide telefonul. Mint. Tata nu este mort. L-au bătut. Bunicii sunt supăraţi pe ei şi nu îi primesc. Au fost turnători la Electroputere. Vai, ce de securişti pe lumea asta! Bătrânul este securist. Directorul este securist. Primarul este securist. Bunicii, turnători. Scriitorul, paranoic. Tinerii revoluţionari, fără locuinţă. Să fim multumiţi că suntem bine, sănătoşi, mătuşă Europa! Unchiule Sam, bine ai venit!

Tata este un personaj defunct. De cancer. Tata a lucrat la Cooperativa „Deservirea“. 72 de secţii. Câţi oameni? Tâmplari, mecanici auto, tinichigii, vopsitori, tapiţeri, geamgii, giuvaergii, necalificaţi. Familii. Munca de-a Drepturile Omului. Audienţe nesfârşite pe „Romain Rolland“. Lângă „Ciufulici“. Producţie. Export. Inginer şef. Comunist. Venea din ce în ce mai des acasă cu dureri de cap. Mese sărite. Sau pe apucate. Primarul. Secvenţe Terra Sat. Telefoane peste telefoane. Mie să-mi dai. Răspunde. Şi o ia de la cap.  Să facem. Primarul vrea să facă. Noaptea, visează Sala Polivalenta de altădată. Noaptea, visez strada Romain Rolland. Cu vase de argint în fereastră. Când intram pe uşă, se mai lumina şi tata. Raţiunea şi Drepturile Omului. Viaţa lui Michelangelo. Agonie şi Extaz.

În plin centrul Iovacrei, Raţiunea şi Drepturile Omului. Pe Unirii, via Iepure, via Directorul, via Bătrânul, via alţi oameni, o cameră 6/7 goală, cu o sobă, în care doi tineri care au norocul să lucreze la morgă, nu dorm pe scările unui bloc. Uneori, prin decor se descriu toate personajele.

Ianuarie 2003

 

 

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus