Te afli aici: Acasa » Cultura » Amintiri asomate » CULTURĂ/PROFESORUL A FOST TRECUT ULTIMUL PE CURAT…

CULTURĂ/PROFESORUL A FOST TRECUT ULTIMUL PE CURAT…

CULTURĂ/PROFESORUL A FOST TRECUT ULTIMUL PE CURAT…

Uneori, adevăratul profesor rămâne pe ciornă. Este greu de explicat. Fruntaşa Surcea a avut într-o bună seară inima amară. De ce, draga mea? Am un gust amar. Ce s-a întâmplat ? Am văzut un bărbat care m-a impresionat, în sală. La repartizarea  profesorilor pe catedrele libere. Era îmbrăcat impecabil. Era liniştit. Aştepta. Calm. În sală era uneori un adevărat vacarm. Nu s-a ridicat de pe scaun. Nu a rostit un cuvânt. Aştepta să îi vină rândul. Toţi intrau în faţă. Mă uitam din când în când la el. Avea o ţinută impecabilă. Era subinginer. Avea studii superioare. Dar nu avea post în specialitatea lui. Lucru grav… Ca să obţină totuşi un post, a absolvit şi o şcoală postliceală de maiştri. S-a decalificat. Nu avea loc nicăieri în societate. Bine, asta nu este numai problema lui. Este problema oricui. Nimeni nu este sigur pe un post un ziua de azi. Aşa este. Totuşi, te uiţi cum ajung unii la o vârstă, şi se agaţă de orice pai, se decalifică chiar, pentru a avea o pâine. Şi ajung ca profesorul care a fost trecut ultimul pe curat.
Ce s-a întâmplat ? Nu îl dorea nimeni. Nu cunoştea pe nimeni. Toţi directorii îl pasau de la unul la altul. Îi aveau pe ai lor. Toţi cioroii, te uitai la ei, îţi era şi ruşine, toţi adunaţii, agramaţii, I-au luat-o înainte. A rămas ultimul. Şi a luat, cu mult noroc, ultimul loc. L-am ajutat, fără să ştie. L-am ajutat să prindă ultimul loc de pe lista de profesori maiştri. Dar ce specialitate avea ? Electrică. Nu se caută. Şi atunci, ce se caută, totuşi? O să te mire. Se caută instructori şi profesori maiştri auto. Câte 10 locuri pe liceu.
La sfârşit, era trimis ca o minge de la un director la altul. Este normal. De ce ? Uite, am un exemplu foarte aproape. Imaginează-ţi un om care pune gresie, repară WC-uri, pune faianţă, tencuieşte, ară, cară, transportă, sapă, pe la toţi directorii. De azi şi de ieri. Pe gratis. Eu l-am plătit când am apelat la el. Da. Asta aşa e. Ei bine, omul acesta are gradul didactic, pe curat, cel mai mare, în Uzina Viselor. Evident, şi cel mai bine remunerat. Altădată, scos din sărite de grosolănia şi tupeul unui şef tânăr, sunt avertizat cu voce joasă de Sfântul Mitică Le Grand că tinerelul a montat alarme auto, pe gratis, la toţi directorii din Uzina Viselor …Deci, este bine să fiu rezervat…Adică? Adică, trăim într-o societate paralelă: sclavii datoriei sunt nişte naivi care nu au prudenţa să îşi confecţioneze, pe lângă diplomă, sau, în argou, „patalama”, şi scările de relatii spre propăşirea familiei… Ce atu avea profesorul tău, să fie trecut de vreunul din ei, pe curat? Cunoştinţele profesionale? Ţinuta? Calmul? Probitatea? Eleganţa?

Comentarii (7)

 • Sorina

  Frumos, autentic, mișcător!!!

 • ionescu

  Liviu, Totdeauna stai in partea celor care au dreptate. Ii onorezi prin materiale de acest fel. Felicitari! Dan

 • vio

  Cum se spune…e trist, dar e adevarat! Ca profesorul tau, trecut pe curat, sunt multi in Uzina Viselor.
  Reusit material!Bravo!

 • Kristian Carla

  Într-un astfel de soi de ideal social deși, adeseori, ne dăm seama ce loc neînsemnat ocupăm, complexitatea crescândă a vieții abia ne dă răgaz să vă citim, să ne confecționăm diplome și să ne mai transportăm, arareori, într-o reverie ce ni se pare de mare valoare. Vom sta deci cuminți în sala de ședințe publice, așteptând să ne vină rândul (pentru un post practic inexistent) și vom încasa, precum ,,mingea”, loviturile directorilor care au avut, la rândul lor, grijă să-și confecționeze ,,scările de de relatii spre propăşirea familiei…”

 • Corina Pascu

  Si eu sunt profesor suplinitor în Timiș, de câțiva ani și mă gândesc permanent la neșansa mea viitoare de a părăsi sistemul, căci dacă până în prezent mai prindeam ,,ultima șansă”, grație I.S.J.T, de acum numai directorii dictează și nu cred că vor dicta în virtutea valorilor pe care le-ați enumerat:,,Cunoştinţele profesionale? Ţinuta? Calmul? Probitatea? Eleganţa?”

 • Magda Gofita

  Cori, nu-ți pirde speranța.,,Ultima șansă” îi este mereu destinată celui care are nevoie de ea.

 • Aida

  Cum s-ar spune, e inutil să observăm moravuri de vreme ce le putem deduce din legile psihologice! Lumea interioară a profesorului ,,care a fost trecut ultimul pe curat” e mult mai armonioasă și mult mai plină de posibilități decât lumea ,,relațiilor”(care nu oferă nicidecum ,,propășirea spirituală” ci nu este în niciun caz mai înaltă). Deosebit materialul!

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus