Te afli aici: Acasa » Cultura » Eseuri pe teme date » Despre frumusețea vârstei: Fiecare vârstă își are paradisul ei, pe care îl pierde. Mihail Sadoveanu

Despre frumusețea vârstei: Fiecare vârstă își are paradisul ei, pe care îl pierde. Mihail Sadoveanu

Este interesantă și verosimilă părerea lui Mihail Sadoveanu.

Adam și Eva au avut o anumită vârstă în Eden sau dacă nu (pentru că probabil acolo nu exista timp: „căci ne ucide timpul, / nu viața și iubirea” – T. Arghezi), măcar aveau înfățișarea unei vârste, care să fi fost, să spunem, treizeci și trei de ani, precum avea Iisus când a fost răstignit. Fiul Domnului reprezintă pe Adam perfect și de vreme ce la treizeci și trei de ani a fost ridicat pe cruce, înseamnă că atunci a fost alungat și Adam din paradis, la echivalentul a ceea ce ulterior pe pământ însemna o asemenea etate; firea adamică de la acest moment înainte trebuia refăcută. Dacă o secundă Iisus ar fi gândit ceva rău, din pornirea firii omenești pe care o avea, despre cei care l-au condamnat, biciuit sau străpuns cu sulița, dacă numai puțin ar fi zis, fără continuare: O, fi-v-ar!, misiunea lui, de a ne reînnoda pe noi, oamenii, la sfințenie, la credința în sfaturile date de Dumnezeu Tatăl, s-ar fi compromis – numai de la interjecția O!; poate Dumnezeu ar fi desființat specia Om, considerând-o incorijabilă, după cum era să se întâmple ulterior, dar pentru un singur om drept, pentru Noe, a renunțat, dovedindu-și mila. Cu alte cuvinte, câtă vreme va exista o singură persoană corectă pe glob, lumea nu va pieri. Însă care să fi fost bucuriile cuplului primordial? Orașele? Dacă erau plasați în afara timpurilor poate aveau ocazia de a zări, ca pe fereastră, aspecte din mediul și timpul pe care-l vor popula ei și copiii lor. Verdeața pomilor? Căprioarele – înfășurate, probabil, ca într-o pânză transparentă, ușoară, în efectele trecerii timpului, pentru a nu plictisi cu aceeași aparență pe cei doi contemplatori? (Vârste numai animalele aveau. Primii oameni nu depindeau de hrană. Nu aveau senzația de foame.) Cântecul din crengi, al păsărilor raiului?

Paradisul timpului petrecut în Eden a fost credința fără cusur, pe care sper ca noi să n-o fi pierdut, care aducea singurilor strămoși, trăitori acolo în paradis, o stare de eternitate fără boli, fără suferință; duhul suflat peste ei, la alcătuire, de Creator, era proaspăt. Cum ne-am fi născut în Eden noi?

Comentarii (6)

 • Kristian Carla

  Dacă ar fi să-l parafrazez pe Blaga aș spune: Copilul știe că paradisul lui e jocul, adolescentul crede că paradisul lui e iubirea, tânărul nu uită că Edenul lui e munca…
  ,,Bătrânul tace: Iubirea şi jocul lui e înţelepciunea”.

 • Cerasela Ena

  ,,”Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci … alţii şi-l pot închipui ca un palat …” (Jorge Luis Borges)

 • Adi

  Un citat definitoriu. Pe cat de simplu pe atat de adevarat – “Cu alte cuvinte, câtă vreme va exista o singură persoană corectă pe glob, lumea nu va pieri”
  Cu siguranta ca asa este.

 • Riviana

  Până în Eden viața aici pe Pământ e un domeniu, concret, care ne aparține. Mai bine să ne construim aici Paradisul pe care să îl contemplăm în fiecare clipă. Drumul spre viața de apoi, care nicidecum nu știm ce are de oferit, constă în smerenie (,,credință în sfaturile date de Dumnezeu Tatăl”) și renunțare la toate plăcerile vieții. Îmi pare sufocant!

 • Anca

  Cred că ar fi fost destul de monotonă viața aceasta primordială. De aceea a existat ispita, pentru ca noi să cunoaștem suferința, pentru a nu ne plictisi într-o stare ,,de eternitate fără boli”…A fost, probabil, doar o etapă a devenirii noastre.

 • Daria Elena Ionescu

  ,,Dintotdeauna, oamenii şi-au căutat un loc în care să se refugieze: casă la ţară, pe malul mării sau la munte. Acesta este un însemn al oamenilor obişnuiţi; este însă în puterea fiecăruia de a se retrage în sine. Căci nicăieri, nici în locul cel mai linistit, nu scapi de griji, doar în sufletul tău.”…,, Acordaţi-vă acest refugiu permanent”! (Marc Aureliu)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus