Te afli aici: Acasa » Educaţie » EDUCAȚIE / Noul an universitar a început cu o serie de schimbări

EDUCAȚIE / Noul an universitar a început cu o serie de schimbări

EDUCAȚIE / Noul an universitar a început cu o serie de schimbări

Universităţile și-au deschis astăzi porţile pentru a-şi primi studenţii, cu mult mai puţini faţă de anul trecut. Bacalaureatul din acest an a fost promovat de mai puţin de jumătate dintre absolvenţi de liceu, fapt resimţit din plin şi de învăţământul superior.
Dacă anul trecut numărul studenţilor înscrişi în primul an era de peste 670.000 de studenţi, acum acesta a scăzut până la 600.000.
Noul an universitar nu aduce doar mai puţini studenţi, ci şi schimbări majore. Cea mai importantă noutate este legată de clasificarea universităților. O altă noutate este şi admiterea la doctorat pe bază de concurs.
Anul universitar 2011-2012 aduce în premieră şi Statutul studentului, care cuprinde drepturile şi obligaţiile acestuia, printre care accesul la învățământ gratuit şi dreptul de a cunoaşte mecanismele de stabilire a taxelor de studii şi a altor taxe percepute de universitate.
Prin Legea Educaţiei a fost constituit Registrul Matricol Unic al Universităţilor din România, o bază electronică de date în care vor fi înregistraţi toti studenţii din universităţile de stat sau particulare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, pentru a se asigura un control riguros al diplomelor. Studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate.
Noul an universitar aduce cu el şi alegeri ale noilor stucturi de conducere ale universităţilor, pentru prima dată făcând parte în acest proces întreaga lume academică. Legea educației prevede ca variante de desemnare a rectorului concursul public şi alegerile generale prin vot universal, direct, secret și egal. Modul în care va fi desemnat rectorul este stabilit de comunitatea academică a universităţilor.
Legea Educaţiei conţine prevederi clare referitoare la rectori, una dintre acestea fiind ca persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.
Cei mai mulţi studenţi deja şi-au rezolvat problema cazării, fie la cămin, fie în chirie. Sunt însă şi studenţi mai puţin norocoşi. Au negociat preţul până au rămas pe dinafară.
Cu forţe proaspete şi cu multe bagaje, studenţi din toată ţara au venit în centrele univeristare pentru a începe facultatea.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus