Te afli aici: Acasa » Internațional » INTERNAŢIONAL / Berlinul doreşte consolidarea guvernanţei în zona euro

INTERNAŢIONAL / Berlinul doreşte consolidarea guvernanţei în zona euro

INTERNAŢIONAL / Berlinul doreşte consolidarea guvernanţei în zona euro

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a pledat într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul francez Le Monde pentru întărirea guvernanţei în zona euro prin ‘modificări limitate’ aduse Tratatului european, relatează AFP.

Ne trebuie modificări limitate ale Tratatului pentru a avea mecanismele de control cele mai eficiente ale angajamentelor asumate, o politică bugetară comună şi o creştere a competitivităţii diferitelor economii, a declarat oficialul german precizând că nu doreşte ‘un nou Tratat’. De ce avem dreptul să depunem o plângere la Curtea europeană de Justiţie pentru încălcarea dreptului european dar nu şi pentru încălcarea Pactului de stabilitate?, acesta din urmă fiind destinat evitării deficitelor bugetare prea mari, se întreabă ministrul german.

Germania doreşte o modificare a Tratatelor europene pentru a constrânge statele să respecte disciplina bugetară. Printre modificările avute în vedere se regăseşte şi posibilitatea depunerii unei plângeri la Curtea europeană de Justiţie (CEJ) împotriva statelor care încalcă regulile disciplinei bugetare sau chiar punerea lor sub tutelă în cazul încălcării repetate a acestor reguli.

Membru al partidului conservator CDU, Schauble a mai declarat că formaţiunea sa politică va cere alegerea preşedintelui Comisiei europene prin vot universal, considerând că aceasta va fi o adevărată revoluţie. Întrebat despre relaţiile ţării sale cu Franţa, oficialul german a răspuns că ‘Germania de astăzi are rezultate mai bune, dar economia nu este totul’, afirmând şi că germanii nu manifestă un sentiment de superioritate faţă de francezi.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus