Te afli aici: Acasa » Cultura » Își mai aduce cineva aminte de 16 mai 1812?

Își mai aduce cineva aminte de 16 mai 1812?

Își mai aduce cineva aminte de 16 mai 1812?

Presa de la Chişinău, dar şi cea de peste Prut (n.r. din România), preocupată de chestiuni vitale pentru destinul nostru naţional, cum ar fi, de exemplu, înjurăturile de căruţaş ameţit ale lui Voronin sau cele de oier devenit milionar ale lui Gigi Becali, a trecut falnic şi fără păs peste data de 16 mai, o zi neagră în istoria neamului românesc.
Astfel, pe 16 mai 1812, la Bucureşti a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc potrivit căruia Moldova din stânga Prutului (numită apoi şi Basarabia) este ruptă din trupul Ţării Moldovei şi anexată la Imperiul ţarist.
Au trecut de atunci 198 de ani, dar acest pământ, aşa, nu şi-a mai găsit liniştea. Două secole de umilinţă, deznaţionalizare, rusificare, sovietizare, comunizare, foamete organizată, deportări, lagăre de concentrare…
Convulsiile „geopolitice” în care se zbate astăzi Republica Moldova îşi au începutul în acel „tratat de pace” de la Bucureşti. Peste doi ani se vor împlini 200 de ani de la acel tragic eveniment. Eu am mai scris despre acest subiect. Cum va fi marcat acest jubileu la Bucureşti în 2012? Dar la Chişinău? În general, care va fi replica noastră, a românilor, la „tratatul de pace” care acum 200 de ani a tras sârma ghimpată peste genunchii noştri şi a tăiat o ţară în două? (Constantin Tănase, timpul.md)

Acțiunea 2012: 16 mai, doliu pentru Basarabia la Hanul lui Manuc, acolo unde s-a semnat prima răpire

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 a organizat luni, 16 mai 2011, la ora 14:30, în faţa Hanului Manuc, un flash-mob cu tema ,16 mai – Zi de doliu naţional, amintind că pe data de 16 mai 1812, în urma semnării la Bucureşti a Tratatului de pace ruso-turc, Moldova din stânga Prutului (denumită ulterior Basarabia) a fost anexată la Imperiul Rus. Participanţii la flash-mob şi-au acoperit ochii cu banderole negre şi au înconjurat clădirea unde s-a semnat Pacea de la București cu o pânză neagră, pentru a sublinia că actul anexării unei părţi a teritoriului românesc de către Imperiul Rus a fost unul fraudulos şi că reprezintă o pagină dramatică din istoriei României.

Suntem datori să reparăm actele de injustiţie care au modificat structura neamului românesc, de aceea ne aflăm aici, pentru a aminti că semnarea Tratatului de pace ruso-turc, din 16 mai 1812, care prevedea anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist, a fost o fraudă, iar soluţia pentru repararea acestui act sau anularea lui o reprezintă numai unirea României cu Republica Moldova, a declarat unul dintre participanţii la acţiune.
Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru regăsirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. (Sursa rgnpress.ro)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus