Te afli aici: Acasa » Cultura » Manifestare culturală la Gyula

Manifestare culturală la Gyula

Consulatul General al României la Gyula, împreună cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), cu Filiala din Timişoara a Academiei Române şi cu Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” au organizat manifestarea culturală intitulată „Ianuarie Românesc la Gyula”, ajunsă la cea de-a V-a ediţie şi dedicată unor evenimente şi personalităţi importante din viaţa românilor, din luna ianuarie: Poetul Naţional Mihai Eminescu, de la naşterea căruia se împlinesc 168 de ani, Ziua Culturii Naţionale şi Unirea Principatelor Române, la 159 de ani de la realizarea ei.

Evenimentul s-a desfăşurat la sediul UCRU, din Gyula şi s-a bucurat de participarea a circa 100 de persoane şi a multor oficialităţi, din cadrul comunităţii istorice româneşti din Ungaria, dar şi din România, de la Timişoara, Arad şi Oradea, între care s-au numărat: Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alţi clerici din cadrul Episcopiei, ca de pildă Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta şi Preşedintele UCRU, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin şi Părintele Ionuţ Negrău, Paroh la Săcal, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Gyula şi gazda acestei manifestări, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghed, Doamna Eunicia Trif, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Domnul Prof. Univ. Dr. Marius Grec, Directorul Muzeului Memorial „Vasile Goldiş” şi reprezentantul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad, Domnul Prof. Univ. Dr. Teodor Cilan, Prorectorul Universităţii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Conf. Univ. Dr. Ioan David, Directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din Timişoara, Dl. Prof. Univ. Dr. Crişu Dascălu, Cercetător ştiinţific principal şi Director Onorific al aceluiaşi Institut, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Eva Bocsor Karancsi, Preşedintele Autoguvernării Româneşti Judeţene din Békés, ş.a.

Programul manifestării a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Ungariei, de către Corul românesc „Pro Musica” din Gyula, cuvintele de salut şi de prezentare a evenimentului, rostite de Părintele Protopop Marius Maghiaru, Preşedintele UCRU şi Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, care au scos în evidenţă importanţa Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), sau Unirii Mici, ce a pus bazele realizării Unirii tuturor românilor, din 1 Decembrie 1918, evocată de-a lungul întregului An Centenar în România, Ziua Culturii Române şi sărbătorirea naşterii Poetului Naţional Mihai Eminescu. Cele două teme centrale: Mihai Eminescu şi Unirea Principatelor, au fost cuprinse apoi în toate momentele care au urmat: un concert cu melodii pe versurile lui Eminescu, oferit de corul „Pro Musica” din Gyula; o minunată scenetă, inspirată din Scrisoarea a III-a şi prezentată de elevii Şcolii Generale Româneşti din Gyula, sub îndrumarea Doamnelor Profesoare Livia Stăvaru şi Maria Sucigan; două referate, cu titlurile: „Mihai Eminescu, Poetul Naţional al românilor” şi „Unirea Principatelor Române în context european”, susţinute de Profesorii Crişu Dascălu şi Ioan David, din Timişoara şi un excepţional concert de muzică clasică, la pian, oferit de tânăra, dar foarte înzestrata solistă Maria Alice Poenariu, din Timişoara, care i-a încântat pe toţi spectatorii cu talentul ei.

Domnului Consul General Florin Trandafir Vasiloni i-a fost conferită o Diplomă de Excelenţă din partea Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” şi a Filialei din Timişoara a Academiei Române, în semn de apreciere pentru eforturile depuse în scopul menţinerii şi consolidării identităţii naţionale a românilor din Ungaria.

A urmat un moment final, cu luări de poziţii, din partea celor prezenţi: Preasfinţitul Părinte Siluan, cei doi Consuli Generali, din Gyula şi Seghedin, Domnul Profesor Teodor Cilan, Domnul Profesor Marius Grecu, Doamna Director Maria Gurzău Czegledi, ş.a. Aceştia au apreciat reuşita evenimentului, care a adus momente autentice de trăire românească, de evocare a unor personalităţi importante din istoria românilor şi de prezentare a unor valori de ieri şi de azi, ce i-a unit din nou pe românii de cele două părţi ale graniţei şi i-a făcut să fie mândri de trecutul, prezentul şi viitorul lor. A fost subliniată, de asemenea, frumoasa şi rodnica colaborare între Consulatul General al României din Gyula, Episcopie, Şcoala Românească şi Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, aflată din nou sub conducerea unui preot, la fel ca şi acum 67 de ani, când a luat fiinţă, atât Uniunea, cât şi Liceul Românesc din Gyula.

Atmosfera de sărbătoare românească, în ciuda faptului că evenimentul s-a desfăşurat într-o zi de peste săptămâna, a continuat şi la recepţia ce a încheiat întreaga manifestare.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus