Te afli aici: Acasa » Mediu & Agricultură » MEDIU & AGRICULTURĂ/Ploile acide

MEDIU & AGRICULTURĂ/Ploile acide

MEDIU & AGRICULTURĂ/Ploile acide

Ploaia acidă este o formă de poluare a apei în care acizii din aer cad pe pământ provocând pagube importante mediului.  Sunt îndepărtate substanţele  folositoare  din sol, este afectat  sistemul radicular, dar şi cel foliar al plantelor, iar apa din lacuri este transformată într-un mediu  nefavorabil vieţii.  În mediul urban ploile acide  au acţiune corozivă la contactul cu orice suport solid. Pentru oameni pericolul acestora este imens pentru  că acizii în combinaţie cu alte substanţe chimice formează praful de fum urban care atacă plămânii.

Dioxidul de sulf (SO2) este un gaz incolor cu un miros înţepător degajat din diferite arderi ale combustibililor fosili sau din diferite procese tehnologice. Acesta afectează sistemul respirator al omului şi animalelor, frunzele plantelor, împiedicând fotosinteza. Afectează, de asemenea, lichenii, adevăraţi indicatori al poluării aerului cu SO2.

Dioxidul de sulf oxidează în trioxid de sulf (SO3) care, într-o atmosferă umedă, se transformă în picături agresive de acid sulfuric. Trioxidul de sulf este mai agresiv dar se găseşte într-un procent mai mic. Organismele vii suportă mai uşor expuneri prelungite la concentraţii mici, decât expuneri scurte la concentraţii ridicate.

Toate precipitaţiile – ploaia, zăpada, ceaţa, cu pH-ul mai mic decât al apei naturale (5,6) sunt acide. Ploile acide au fost depistate pentru prima dată în Germania prin anii 70, când o treime din cele 7,5 milioane de hectare de pădure au fost distruse. De atunci acest fenomen s-a extins, ajungându-se azi să fie recunoscut ca o ameninţare foarte gravă  a calităţii mediului în SUA, Canada, Japonia şi majoritatea ţărilor din Europa de Est şi de Vest.

Pentru diminuarea efectelor  cu consecinţe grave privind mediul şi viaţa  se impun măsuri de reducere a substanţelor nocive în aer.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus