Te afli aici: Acasa » Mediu & Agricultură » MEDIU & AGRICULTURĂ/Sănătatea mediului- sănătatea noastră

MEDIU & AGRICULTURĂ/Sănătatea mediului- sănătatea noastră

MEDIU & AGRICULTURĂ/Sănătatea mediului- sănătatea noastră

Mediul ambiant reprezintă, din punct de vedere antropoecologic, totalitatea factorilor naturali (biotici, abiotici) şi sociali, care acţionează împreună asupra omului  ca un tot unitar. Încă de la apariţia sa, omul a relaţionat cu  mediul în care trăia. Interrelaţiile omului cu mediu i-a preocupat pe cercetători  încă de pe vremea lui Hipocrate, când au început investigaţiile, e adevărat, în mod empiric, pentru a evidenţia unii factori cauzatori ai bolilor umane, mai ales a celor de tip infecţios care făceau ravagii în rândul oamenilor. De-a lungul timpului, descoperindu-se cauza  au fost luate măsuri de combatere, iar ulterior cele de prevenire.

Calamităţile sunt acele situaţii excepţionale care cauzează cele mai neplăcute  consecinţe populaţiei şi mediului ambiant. Ele apar pretutindeni, fără a ţine cont de urban sau rural şi se manifestă prin: secetă, inundaţii, alunecări de teren, ploi torenţiale însoţite de grindină, călduri  sau geruri excesive, incendii mari etc. Aceste fenomene sunt asociate în ultimul timp şi cu schimbările climatice. Atenţia maximă trebuie îndreptată spre evitarea apariţiei stărilor sanitaro-epidemiologice, pentru că în cazurile de calamităţi pot apărea sincope în aprovizionarea cu apă,  alimente, evacuarea deşeurilor etc.

Există situaţii când de sănătatea mediului depinde sănătatea fiecărui om, dar şi  reversul, fiecare om afectează mediul în care trăieşte.  S-a observat că starea mediului este pe an ce trece  tot mai îngrijorătoare: solurile agricole se degradează, pădurile se reduce ca suprafaţă, datorită tăierilor masive, stratul de ozon se subţiază, iar efectul de seră se accentuează

Trebuie să se ţină cont că un mediu sănătos este esenţial pentru asigurarea calităţii vieţii. Pentru aceasta, politicile de mediu trebuie să evolueze prin promovarea ecoeficienţei cuplată cu standardele maxime de protecţia mediului.

Numai într-un mediu sănătos omul poate fi sănătos.

Comentarii (1)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus