Te afli aici: Acasa » Mediu & Agricultură » MEDIU&AGRICULTURĂ/Importanţa vitală a apei

MEDIU&AGRICULTURĂ/Importanţa vitală a apei

MEDIU&AGRICULTURĂ/Importanţa vitală a apei

Apa este condiţia esenţială a vieţii. Fără ea Pământul ar continua să se rotească pustiu şi solitar în jurul Soarelui ca  multe dintre planetele Universului.

70,8% din suprafaţa planetei noastre este ocupată de mări şi oceane cu o adâncime medie de 3800m. În acest ocean planetar se găsesc 97% din rezervele de apă ale   pământului, apreciate la 1400 – 1500 milioane kilometri pătraţi. Apa de mare este foarte sărată şi amară. Datorită conţinutului ridicat de săruri (3,5%) nu se poate folosi pentru băut, spălat, adăpat animale,  irigare  sau pentru satisfacerea nevoilor industriale.  Din rezervele de apă, circa 3% se găsesc pe continente, în cea mai mare parte (2/3) cantonate în calotele glaciare din zonele artice, precum şi în gheţari  sau în subteran, la adâncimi neexplorabile, iar 1% în apele de suprafaţă ( râuri, lacuri, mlaştini, ape freatice din sol).

Vieţuitoarele şi omul pot utiliza numai o parte infimă, sub 0,1% din rezerva de apă a Pământului.

Nu există activitate umană în care să nu fie utilizată, în mod direct sau indirect, apa. Apa prospătă este folosită pentru: alimentaţie (băut, prepararea hranei), scopuri menajere (spălat, curăţat), nevoi industriale (materie primă sau industrială), nevoi agricole (zootehnie, piscicultură, stropit, irigaţii), centrale hihroelectrice sau în scopuri terapeutice şi de agrement.

Deşi, după datele de mai sus, rezerva de apa pe Planeta noastră  pare foarte mare, ea este limitată. Fenomenul de poluare şi schimbările climatice par să ne spună că vom intra într-o iminentă criză a apei, care va fi mai gravă decât cea energetică sau alimentară. Raportul Global Enviroment Outlook arată că: „ până în 2025, circa 1,8 miliarde de oameni vor trăi în ţări sau regiuni cu lipsă acută de apă…” Somalia şi Malta sunt numai două zone care au mare nevoie de apă. În Matla o jumătate de litru de apă costă câţiva EURO.

Dacă nu vom preţui şi reconsidera concepţia despre apa, într-un viitor nu prea îndepărtat un pahar cu apă  va fi  inestimabil. De aceea economisiţi  şi protejaţi  fiecare picătură de apă!

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus