Te afli aici: Acasa » Mediu & Agricultură » MEDIUL&AGRICULTURA/PROBLEME MAJORE ALE OMENIRII – DISPARIŢIA UNOR SPECII DE MAMIFERE

MEDIUL&AGRICULTURA/PROBLEME MAJORE ALE OMENIRII – DISPARIŢIA UNOR SPECII DE MAMIFERE

MEDIUL&AGRICULTURA/PROBLEME MAJORE ALE OMENIRII – DISPARIŢIA UNOR SPECII DE MAMIFERE

Progresul tehnologic a dus umanitatea pe culmi înalte în ultimii zeci de ani, fără a acorda importanţa cuvenită mediului. Preţul se dovedeşte însă a fi foarte mare pentru aceste clipe de incompetenţă. Cu toate că mediul înconjurător a fost ignorat mult timp, omenirea şi-a reîntors atenţia asupra sa, cu grijă şi protecţie – prea târziu însă pentru anumite specii de plante sau animale, şi pentru anumite resurse.
Prezentul este dur – una din patru specii de mamifere este ameninţată cu dispariţia. Habitatele naturale sunt distruse de continua „foame” a omenirii acaparatoare de terenuri. Populaţiile scad ca urmare a celui mai feroce prădător – omul. Aproximativ 25% din mamiferele Terrei vor dispărea în perioada următoare, fapt ce va aduce schimbări majore în echilibrul ecologic şi aşa precar în anumite zone. Specii precum condorul californian, rinocerul de Sumatra, gorila de munte, crocodilul filipinez, tigrul siberian, dihorul cu labe negre, pisica sălbatică sau lupul roşu se vor regăsi doar în cărţi şi atlase de zoologie. Să ne amintim şi de dispariţia zimbrilor din ţara noastră, dar mai ales de efortul depus pentru refacerea speciei. In prezent, ei trăiesc numai în câteva rezervaţii din Romania, numărul lor fiind totuşi mult prea mic pentru a repopula pădurile.
Diversitatea naturii va fi grav afectată de aceste schimbări, dispariţia a 25% dintre speciile de mamifere având implicaţii considerabile în dezechilibrul lanţului trofic la nivel mondial. Odată cu dispariţia unui prădător, speciile consumate de acesta se vor înmulţi. Odată cu dispariţia unor specii, prădătorii acestora vor suferi de asemenea scăderi ale populaţiei. Speciile Terrei sunt puternic interconectate, dar omenirea nu va realiza acest lucru decât atunci când probabil va fi prea târziu. Oare unde va duce această continuă distrugere a mediului? La dispariţia omului?

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus