Te afli aici: Acasa » Cultura » Amintiri asomate » Nea Marin si borcanul

Nea Marin si borcanul

           

                Ma fratilor, fusei la cimitir. La alde tăticu si tatae, muica si ţaţa. Sa le aprind o luminare. Ca vine Ziua Eroilor, stii? Vine Ziua Eroilor. Si pentru mine, mai eroi decat ei n-a fost niciun jurat de om, pe pamant.

            Da trecui inainte si pe la monomentul eroilor. Sa las un trandafir. Acolo, frumos, ma fratilor. Trei castroane Oke, de smantana, cu pamant, si in ele, flori verzi, frumoase,  si o luminare aprinsa in fata. Si o cruce cu pamblica tricolora. Si pe cruce scria: “In memoria eroilor neamului”.

            Cand ajunsei la ai mei, aprinsei  luminarea, si detei sa pui trandafirul de mi-l dase Veta, in borcan. Cand colo, borcanu’ lipsa, ma fratilor ! Olele, zisai. Iar mi-au saltat borcanu’! Ca e al nuşcâtelea disparut in misiune! Pui unu, si dispare! Stii, dispare! Pun altul! Si dispare!

            Ma fratilor, si imi luai sama! Stii, imi luai sama! Ca nici la monomentul eroilor nu aveau borcane! Nu…Pusasara florile in glastre de smantana, de plastic, de scria pe ele OKE…In memoria eroilor neamului… OKE…Si printre cruci, prin tufisuri, era unu, ma fratilor, care se cam uita la mine. Stii?  se cam uita la mine..

            Si imi luai sama, ma fratilor! Pai aci pusasa Ministerul Apararii planton la  monoment, la ghivecele OKE…Sa nu salte careva eroilor, florile, luminarea, si crucea, cum mi-au saltat mie borcanu’!  Pusasa planton…da era si o fatuca cu ala printre cruci! Erau camuflati, ma fratilor! Cica se giugiuleau, da erau cu ochii cat cepele pe borcanele OKE, pe flori, luminare, pe cruce, si pe pamblica tricolora!

            Asa imi luai io sama, ma fratilor. Ca dispozitivul de filaj pe obiectivul ghivecele OKE de la monomentul eroilor era mai larg, stii? Era mai larg. Prin toata Bandava, numa perechi, perechi. Un baiat. O fata. Un baiat. O fata. Camuflati. Se sarutau. Camuflati. Fumau. Camuflati. Beau la hora. Camuflati. Ba cine stie ce mai faceau. Ca asa e in armata. Se trage la ordin. Stii? Se trage la ordin. Ca se plac, ca nu se plac, ordinul se executa. Pana si la casa lui Demetrescu, a lui Traian, ala,  Ion, a lui Vlad, cand veni o literata maritata sa-i arate poeziile,   a tras omu’ la ordin. Si ea,  tot la ordin. Camuflati, stii? Camuflati. Ca a venit barbatu-so si  i-a gasit executati, de fericire…

            Ma fratilor, acu, daca toata armata tarii de-abia face fata sa pazasca la monomentul eroilor ghivecele de smantana OKE, eu ce sa mai zic ca mi-au saltat borcanu de atatea ori?  Da acu mi-a sarit si mie tandara! L-am chemat pe Suca si i-am zis:

-         Ma Suca, te angajez planton profesionist. Te camuflezi in taran. Iei si tu o fata cu tine, si stai zi si noapte de paza la borcan, la mormantul lu taticu si tatae! Si va pupati, ma ! Ma, da va pupati de-adevaratelea! Ca e de camuflaj. Da Suca: – Ma Nea Marine, si daca ne incingem prea tare? Daca ne incingem prea tare? – Ma, daca va incingeti, luati si turnati pe voi apa din borcan! Si cum vedeti ca se apropie cineva de borcanul cu flori,  mergeti la el, va deconspirati, si spuneti:

-         Auzi, lele, pana’aici ti-a fost! Ca noi suntem veterani din Afganistan! Si daca ai stii matale cate oale am spart noi acolo pentru americani, ai lasa in pace amaratu asta de borcan! Pai  tu stii ce borcan este asta, juratule?

Este borcanul interesului national!

Stii? ( face cu ochiul )

Borcanu’ dracului, ma fratilor…

18 – 20 mai 2013


Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus