Te afli aici: Acasa » Politica » POLITICĂ / 22 de ani de la execuţia soţilor Ceauşescu

POLITICĂ / 22 de ani de la execuţia soţilor Ceauşescu

POLITICĂ / 22 de ani de la execuţia soţilor Ceauşescu

De Crăciun, în urmă cu 22 de ani, soții Ceaușescu au fost executați. Pentru români, căderea regimului comunist era egală atunci cu o libertate fără margini.

Pe 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați, de un tribunal militar ad-hoc, după un proces sumar care a durat trei ore. La finalul acestuia, cei doi au primit sentința.

 

Ambii au fost legați la mâini, cu toate că acceptaseră să meargă în mod onorabil la execuție.

 

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați la câteva minute după citirea sentinței. Un pluton format din soldați în termen i-a împușcat pe cei doi chiar în curtea unității militare unde a avut loc procesul.

 

Tribunalul respectiv, a cărui legitimitate a fost ulterior contestată, și-a asigurat un loc special în istorie prin faptul că avocatul însărcinat cu apărarea lui Ceaușescu a făcut front comun cu procurorul, în loc să își apere “clientul”. După 22 de ani, există încă foarte multe semne de întrebare în legătură cu acest eveniment istoric. Personaje-cheie, care au participat la proces s-au sinucis, au dispărut în condiții misterioase sau au fost victime ale unor ciudate accidente.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus