Te afli aici: Acasa » Politica » POLITICĂ / Barack Obama e speriat de criza din Europa

POLITICĂ / Barack Obama e speriat de criza din Europa

POLITICĂ / Barack Obama e speriat de criza din Europa

Criza din Europa îi determină pe americani să aibă coșmaruri. Președintele Obama a sunat-o, vineri seara, pe Angela Merkel, îngrijorat de situația de pe bătrânul continent care pune în pericol economia americană.
Între timp, europenii ies în stradă, nemulțumiți de modul în care guvernele lor gestionează criza datoriilor. La Paris, Milano sau Atena, oamenii au avut aceleași lucruri de reproșat – s-au săturat de măsurile de austeritate.
Situația este din nou explozivă, la Atena, unde zeci de oameni au incendiat tomberoane, în semn de protest față de măsurile de austeritate. Baricada, ridicată în urmă cu două săptămâni, e locul unde se adună de obicei manifestanții.
Vineri noaptea, mii de taximetriști s-au încăierat cu forțele de ordine, în fața Ministerului de Finanțe. Toată lumea este chemată spre o grevă generală. Iar mesajele lansate de manisfestanți sunt îngrijorătoare.
Pe 19 și 20 octombrie, absolut toate ministerele trebuie ocupate de manifestanți. Vrem ca guvernul să plece! Nu mai suportăm! – a declarat Efthymios Lyberopoulos, președinte al Sindicatului Attica al taximetriștilor.
Proteste au avut loc și la Milano, unde studenții au ieșit pe străzi, săturați de politicile lui Silvio Berlusconi, dar, și de problemele sectorului bancar din Italia. Au aruncat cu ouă și legume în sediile băncilor, dar au fost opriți până să ajungă la Fininvest, o companie financiară deținută de premierul italian.
O manifestație de amploare mai mică, dar ceva mai colorată, a avut loc și la Paris, în fața Bursei. Acolo, câțiva tineri costumați în Robin Hood au militat pentru o taxă specială pe tranzacțiile financiare. Așa-numita taxă Robin Hood ar urma să strângă cam 55 de miliarde de euro pe an.
Sâmbătă, la Paris, continua reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20 dar, în ciuda problemelor serioase din zona euro, analiștii nu au așteptări prea mari de la această întrevedere. Cum liderii europeni au promis că vor avea un plan abia la sfârșitul lunii, nimeni nu se așteapta să afle prea multe de la discuții. Poate doar bursele, pentru care lipsa de informații poartă, aproape întotdeauna, culoarea roșie.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus