Te afli aici: Acasa » Politica » POLITICA / Cristian Buşoi nu este de acord cu taxa clawback

POLITICA / Cristian Buşoi nu este de acord cu taxa clawback

POLITICA / Cristian Buşoi nu este de acord cu taxa clawback

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Emil Boc prin care îi cere suspendarea taxei clawback din sănătate, impusă prin ordonanţă de urgenţă. Cristian Buşoi îi atrage atenţia prim-ministrului atât asupra procedurii neadecvate prin care a fost aprobată legea, dar şi asupra implicaţiilor modificării legislative.

Buşoi aminteşte că legea este încă una din nenumăratele prevederi legislative adoptate în România prin Ordonanţă de Urgenţă, nu prin dezbatere parlamentară, cum este firesc. Adoptarea unei taxe de tip “clawback” printr-o ordonanţă de urgenţă, fără a realiza în prealabil o analiză de impact care să prezinte clar implicaţiile pe care această taxă le poate avea, şi fără o dezbatere în Parlamentul României, este o decizie pripită, contrară nevoii de a asigura sustenabilitatea sistemului de sănătate românesc pe termen lung. Dar guvernul dumneavoastră ne-a obişnuit deja cu adoptarea unor măsuri importante, cu mare impact asupra vieţii de zi cu zi a românilor, prin ocolirea dezbaterii parlamentare, în total dispreţ faţă de principiile democraţiei şi ale statului de drept, se arată în scrisoarea deschisă a europarlamentarului.

Cristian Buşoi spune că legea clawback va afecta activitatea furnizorilor de medicamente, care şi aşa sunt plătiţi cu întârzieri de peste un an de zile. Astfel, în mod sistematic, valoarea consumului total de medicamente va fi mai mare decât bugetul alocat, deplasând povara finanţării asupra industriei farmaceutice. Ţin să subliniez că decizia intervine în condiţiile în care furnizorii de medicamente din România sunt plătiţi cu intârzieri de aproape un an, încălcând astfel Directiva 2000/35/CE privind combaterea întarzierii efectuării plăţilor în tranzacţiile comerciale. Pe cale de consecinţă, obligaţia pentru producători de a plăti taxa trimestrial, până la data de 25 a celei de-a doua luni următoare încheierii trimestrului, va supune producătorii de medicamente unei presiuni financiare deosebite, aceştia fiind nevoiţi să plătească taxa pe baza unor vânzări pentru care nu şi-au primit încă bani, se arată în acelaşi documenti. Liberalul a subliniat că această taxă există şi în alte state, cum ar fi Ungaria, Belgia sau Olanda, dar aici taxa se calculează în baza unor parametri ficşi, nu cum se va calcula în ţara noastră. De asemenea, eurparlamentarul sbuliniază că taxa se va calcula pornind de la preţul de desfacere, nu de la cel de producător, ceea ce va duce la sume foarte mari.

Cristian Buşoi atrage atenţia asupra faptului c acest lucru va duce la retragerea unor medicamente de pe piaţă, iar cei care vor avea de suferit, vor fi românii bolnavi. Având în vedere cele prezentate anterior, consider că o astfel de abordare va degrada mediul de afaceri în sectorul farmaceutic şi ar putea avea ca efect retragerea unor medicamente de pe piaţă, respectiv refuzul producătorilor de a introduce pe piaţă medicamente inovatoare sau de a mai furniza medicamente după epuizarea bugetului alocat. Astfel, taxa se va dovedi contraproductivă, neaducând sumele estimate la buget. În schimb, accesul pacienţilor la medicamente, şi mai ales al celor care suferă de boli cronice va fi serios restrâns, a conchis liberalul.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus