Te afli aici: Acasa » Politica » POLITICĂ / Diplomația, în România, lasă de dorit. Dar, mai întâi, ar trebui să învățăm să fim oameni

POLITICĂ / Diplomația, în România, lasă de dorit. Dar, mai întâi, ar trebui să învățăm să fim oameni

POLITICĂ / Diplomația, în România, lasă de dorit. Dar, mai întâi, ar trebui să învățăm să fim oameni

Regele Mihai a susţinut, marţi, un discurs în Parlament, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii vârstei de 90 de ani. Regele Mihai a fost însoţit la Parlament de principesa Margareta şi de principele Radu.
Fostul suveran a primit, după discursul său, Colanul Camerei Deputaţilor, şi a participat la dezvelirea bustului de bronz al Regelui Carol I, oferit cadou Parlamentului de către Casa Regală.
La şedinţa Camerelor reunite au asistat foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
De la şedinţă au absentat preşedintele Camerei Deputaţilor, care participă la o vizită la Tbilisi (Georgia), premierul Emil Boc, dar şi preşedintele Traian Băsescu.
Şedinţa a început cu intonarea imnului naţional, fiind prezidată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Regele Mihai a fost îndelung aplaudat de cei prezenţi, atât la începutul evenimentului, cât şi la final.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, pentru Mediafax, motivul absenţei majorităţii reprezentanţilor Guvernului de la şedinţa solemnă a Parlamentului în care Regele Mihai a rostit un discurs, ar fi fost activitatea “bogată” miniștrilor programată de mult timp.
La şedinţa solemnă a Parlamentului, în banca destinată Guvernului s-a aflat doar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
La şedinţă au venit, şi ministrul Mediului, Laszlo Borbley, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, dar aceştia au stat în sală.

Regele Mihai s-a declarat, în discursul de la Parlament, mâhnit că după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.
Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare, a spus Regele Mihai.
El a mai spus că România are nevoie de infrastructură.
Autostrăzile, porturile şi aeroporturile moderne sunt parte din forţa noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii, a declarat Regele Mihai.

Discursul a fost constructiv şi util, a spus Ion Iliescu, arătând că acest moment era util şi necesar. În legătură cu absenţa unor oficialităţi şi a Patriarhului BOR de la şedinţă, Iliescu a apreciat: Fiecare judecă cum crede mai bine paşii şi prezenţa.
El a spus că niciodată nu a fost duşmanul politic al Regelui Mihai şi a explicat că el a făcut un act de reconciliere cu Regele şi cu Casa Regală. Am făcut un act fundamental de reconciliere cu Regele şi Casa Regală de intrare în normalitate, normalitate care s-a reflectat şi prin acest moment care era util şi necesar, a afirmat Iliescu.
El a adăugat că punerea în aplicare a mesajului de solidaritate al Regelui Mihai ţine de maturitatea societăţii şi a forţelor politice.
Din păcate, noi în loc să progresăm, am regresat. Anii ’90 au fost ani de mare încordare, însă nu lipsiţi de dialog. Simbolurile acestei confruntări în anii ’90 erau doi – eu şi domnul Coposu, care ne aflam într-o contradicţie permanentă, dar ne respectam reciproc şi totdeauna găseam calea contractelor, înţelegerii, dialogurilor, a precizat fostul şef de stat.
Ion Iliescu a amintit şi momentul din 1995 de la Snagov.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus