Te afli aici: Acasa » Politica » POLITICĂ / România are obligaţia să propună un buget pe 2012 prudent şi responsabil

POLITICĂ / România are obligaţia să propună un buget pe 2012 prudent şi responsabil

POLITICĂ / România are obligaţia să propună un buget pe 2012 prudent şi responsabil

România are obligaţia să propună Parlamentului un buget pe 2012 prudent şi care să arate responsabilitatea Parlamentului, Guvernului, chiar dacă e un an electoral, a declarat preşedintele Traian Băsescu, duminică seară, la finalul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu delegaţia reprezentanţilor FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene. Concluzia discuţiilor pe tema bugetului de stat pe anul viitor este prudenţă, prudenţă şi iar prudenţă, pentru a nu irosi sacrificiile pe care le-a făcut populaţia în anii anteriori, a spus Băsescu, adăugând şi că România a reuşit îndeplinirea tuturor parametrilor stabiliţi pentru trimestrul 3 cu FMI, UE şi Banca Mondială în privinţa execuţiei bugetare, dar şi a pregătirii trecerii la managementul privat în companiile de stat şi a eventualelor privatizări a unora dintre acestea.
Şeful statului a arătat că împreună cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale s-a căzut de acord că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona euro, Guvernul României are obligaţia să realizeze şi să propună Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte să răspundă realităţii economice a diminuării exporturilor româneşti pe fondul încetinirii economice în zona euro, iar pe de altă parte să arate responsabilitatea Guvernului, a Parlamentului, chiar dacă anul 2012 este unul electoral.
Mai bine să facem nişte corecţii pozitive către mijlocul anului, decât să începem anul cu nişte prognoze exagerat de optimiste, şi aici am în vedere atât luarea în calcul a creşterii economice pentru anul viitor, cât şi luarea în calcul a unui deficit care să nu ne pună în situaţia de a împrumuta foarte mult. Nu avem cum să nu împrumutăm bani pentru acoperirea deficitului, dar trebuie să fie rezonabil deficitul, având în vedere situaţia reală şi nu nivelul nostru de îndatorare care este încă mic la nivelul UE, dar având în vedere costurile scumpe de fiunanţare şi riscurile de a nu găsi banii atunci când îţi trebuiesc. Şi pomenesc acest risc, deşi el este parţial acoperit de concluziile cu privire la capitalizarea băncilor, prin materializarea acelei propuneri a noastre de menţinere de expunerii băncilor mamă pe piaţa românească prin filialele lor din România, dar o creştere de deficit înseamnă dincolo de menţinerea sumei peste plafonul atins în 2011, iar acest plafon este un oarecare semn de întrebare. Nu vreau să creez niciun fel de alertă, dar trebuie să fim prudenţi!, a afirmat şeful statului.
De asemenea, el a mai arătat că nu trebuie să fie loc de optimism exagerat, debordant, demagogie şi populism ieftin în perspectiva alegerilor în proiectul legii de buget pentru anul viitor.
Delegaţia FMI, BM şi CE a fost invitată duminică seara la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu pentru o analiză asupra rezultatelor obţinute în acest an şi a cifrelor pentru legea bugetului pe 2012.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus