Te afli aici: Acasa » Politica » POLITICĂ / Se schimbă modul de vot pentru alegerile parlamentare

POLITICĂ / Se schimbă modul de vot pentru alegerile parlamentare

POLITICĂ / Se schimbă modul de vot pentru alegerile parlamentare

Din patru-n patru ani, când vin alegerile parlamentare, guvernanții schimbă modul de vot. În 2012, românii își vor alege senatorii și deputații după un nou sistem, o îmbinare între uni-nominalul pur și sistemul de compensare.
Puterea vrea sa treacă legea prin Parlament cât mai repede, în timp ce opoziția se opune vehement. Forma finală a proiectul de lege ar putea fi gata miercuri, când PDL și UDMR negociază ultimele detalii.
Anul viitor vom vota tot nume și nu liste de partid. Iar scrutinul pentru alegerea parlamentarilor va fi tot într-un singur tur.
Guvernul va trasa 200 de colegii noi, mai mari decât cele actuale, în ideea reducerii numărului de aleși la 300.
Cei 200 de învingători din aceste colegii vor avea mandatul asigurat, eliminând astfel riscul ca primul să rămână acasă în detrimentul unuia de pe locul doi sau chiar trei, așa cum s-a întâmplat în 2008. La anul, va deveni parlamentar cel care câștigă colegiul, indiferent de procent.
Pentru a asigura reprezentativitatea tuturor votanților, proiectul puterii prevede și un sistem de compensare. 100 de mandate vor fi împărțite partidelor politice, în funcție de scorul național obținut în alegeri. Mandatele nu vor fi atribuite însă în baza unor liste, ci așa-numiților “lucky loseri”, adică norocoșii învinși.
Dacă scorul politic al unui partid ar fi, spre exemplu, de 50%, acesta va primi 50 de mandate. În ordinea descrescătoare a voturilor obținute, primii 50 clasați pe locul al doilea din partidul respectiv vor intra și ei în Parlament.
Acesta este, de altfel, singurul lucru care, încă, se negociază în coaliție, UDMR fiind adeptul listei de compensare.
Prin modificarea legii electorale, senatorii și deputații vor fi aleși, anul viitor, prin acest sistem uninominal compensat. Puterea dorește să modifice, totodată, și Constituția prin care se va introduce Parlamentul unicameral. Dacă vor reuși, sistemul electoral pregatit de PDL se va aplica și în acest caz.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus