Te afli aici: Acasa » Cultura » Amintiri asomate » Pretul adevarului

Pretul adevarului

1981. Anul I de facultate. A fost un singur student care a scris  log ( a * b ) = log( a ) + log (b). Unul singur. Paul Hancuţa. Toţi ceilalţi, viitor şef de promoţie, viitor adjunct de şef de promoţie (eu), viitori primi clasaţi, cu dublă repartiţie, în producţie, şi în cercetare după doi ani, viitori ingineri, viitori intelectuali, matematicieni de elită, au scris aşa cum era bine: log ( a + b ) = log ( a ) + log ( b ). Aşa cum a predat  şi a susţinut, mare şi tare, fără drept de replică, profesorul Bucnea. Toţi au luat nota 10. Mai puţin Paul Hancuţa. El a luat nota 4. Cu chiu, cu vai, la re-re, a trecut. Va fi spus şi el, în cele din urmă cum era bine? Ca tot anul? Poate.

Domnul Bucnea era profesor de chimie. Preda un curs de  un semestru anului I, Automatică. A început să scrie formula care l-a consacrat. Clasa l-a oprit. Domnule profesor, este o greşeală. Formula este greşită. Nu este nicio greşeală, a replicat Bucnea. Bine, dar în matematică logaritm din produsul a doi factori  este egal cu suma logaritmilor factorilor. Poate în matematică, a ricanat Bucnea. În chimie, logaritmul unei sume este egal cu suma logaritmilor termenilor. Nu a admis nicio contestaţie.

La lucrarea de control care a dat şi notele fiecărui student, cei care au scris aşa cum a dictat profesorul, au luat nota 10. Am scris şi eu. Ce importanţă avea adevărul ştiinţific, când aveam interesul să obţin nota maxima, notă care dicta repartiţia?

Mă gândesc că modelul Bucnea ar putea fi aplicat în ziua de azi. Profesorul să strecoare intenţionat greşeli flagrante în demonstraţiile sale, pe care să le apere fără drept de apel, la curs. Dar la notare, să fie intransigent cu aşa zisele caractere care, pentru  a obţine o notă mare, scriu cu obedienţă prostii colosale.    Din nefericire, testul ar eşua din două motive. În primul rând, majorităţii studenţilor îi va fi necunoscută formula corectă. În al doilea rând, câţi mai luptă astăzi  pentru o notă mare?
20 martie 2013

Comentarii (1)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus