Te afli aici: Acasa » Internațional » Revoluție în Israel

Revoluție în Israel

Revoluție în Israel

Cel puţin 250.000 de israelieni au ieşit în stradă, în acest weekend, pentru a protesta faţă de costurile tot mai mari ale traiului de zi cu zi, scrie BBC. Situaţia e imposibilă. Muncim mult şi nu ne permitem o viaţă liniştită.
Cele mai ample proteste s-au desfăşurat la Tel Aviv, unde poliţia estimează că au participat 200.000 de oameni, şi la Ierusalim, unde ar fi fost alţi 30.000. Unii dintre protestatari au ales chiar să campeze în centrul oraşelor, pentru a participa la demonstraţii mai multe zile. Într-una dintre cele mai mari manifestări din Israel din ultimii zeci de ani, demonstranţii cer membrilor guvernului să scadă costurile locuinţelor şi alimentelor. A fost cea de-a treia sâmbătă la rând în care israelienii au decis să iasă în stradă, cerându-şi drepturile. Cei mai mulţi dintre participanţi provin din clasa de mijloc, au un loc de muncă, dar salariile lor nu pot acoperi cheltuielile cu întreţinerea şi creşterea copiilor.
Muncim din greu, plătim taxe, e greu să trăieşti în ţara asta. Israelienii s-au inspirat din protestele din Orientul Mijlociu, scrie BBC, cu deosebirea că ei nu cer schimbarea regimului, ci doar anumite acţiuni din partea guvernului.
E greu să trăieşti în ţara asta, spune un student de 26 de ani. El a precizat că israelienii sunt obligaţi să facă serviciul militar, muncesc mult şi plătesc taxe mari, dar tot nu reuşesc să câştige suficienţi bani cât să ajungă până la sfârşitul lunii.
Situaţia este imposibilă. Muncim foarte mult şi tot nu ne permitem o viaţă liniştită, mereu trebuie să luptăm, spune un alt israelian, de 45 de ani. Baroch Ohen (33 de ani), unul dintre organizatorii manifestaţiilor, spune că este vorba despre o revoluţie. Nu a mai fost aşa ceva de zeci de ani: atâţia oameni care să se adune, să mărşăluiască pe străzi şi să ceară schimbări, spune Ohen.
Creşterea economică a Israelului, de 4,5% pe an, este oarecum sănătoasă, subliniază BBC, iar în aceeaşi perioadă rata şomajului a scăzut de la 11 la 6 procente. Dar oamenii de rând spun că ei nu au simţit beneficiile de pe urma acestui lucru şi că inegalitatea socială, nedreptatea şi corupţia oficialilor sunt din ce în ce mai mari.
Purtătorul de cuvânt al primului-ministru Benjamin Netanyahu a declarat că acesta e conştient că trebuie să scadă costurile locuinţelor şi alimentelor şi că premierul se va întâlni cu mai mulţi oficiali pentru a discuta această problemă.
Să sperăm că demonstranţii ne vor ajuta să trecem în Parlament legislaţia care să ne permită să scădem preţurile, a declarat purtătorul de cuvânt. Acesta a precizat, de asemenea, că Netanyahu este pregătit pentru o întâlnire cu protestatarii.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus