Te afli aici: Acasa » Cultura » Rugaciune

Rugaciune


 

Parintele Iustin Parvu este grav bolnav. Dar se simte mai bine. Sunt rugat sa ma rog. Ca si cum as avea mintea si inima pentru rugaciune. Ele sunt ca drepturile omului bun. Se enunta. Dar trebuie sa ti le castigi. Tu. Numai tu. Nicio instanta nu poate sa ti le ofere. Rugaciunea mea este amintirea.

Ajunsesem la manastirea Petru Voda, cu un grup de premianti ai concursului de poezie religioasa Daniil Sandu Tudor, din Vatra Dornei.  S-au ingrijit organizatorii sa ajungem si acolo. Lume peste lume. Toti, la parintele Iustin. Asteptau sa intre. Cu ceasurile. Cu zilele. Parintele a fost rugat sa ne primeasca, peste rand. Si ne-a primit. Am intrat cu totii. O chilie de 3 metri pe doi. Alba. Un pat pe care sedea parintele. Un scaun. Stive de carti peste carti, urcau spre tavan. Si fel de fel de pachete. Gramezi de pachete.

Am ingenuncheat unul cate unul, in fata lui, si parintele ne-a binecuvantat. Capul ii cadea in piept. Avea parul alb si lung. Era calm. Cand am ajuns in fata lui, am facut un gest in plus, fata de toti cei intrati. Nu ca as fi fost vreun credincios. Sunt un strambcredincios. Sunt crestin communist. Dar i-am sarutat mana. Parintele  m-a privit in ochi. Intr-un fel pe care nu il deslusesc. Poate mi se va arata  odata privirea lui. Si mi-a miruit spatele palmelor, amandoua.

Cu mine, era si fetita mea, Marina. Avea 9 ani. O luasem cu mine, sa se bucure de locuri si oameni pe care nu stiu daca le va mai vedea. Parintele i-a facut un dar. Asta facea cu pachetele din chilie. Le primea de la unii, si le dadea altora. Marinei i-a dat un zdravan, mare, galben si  lung calup de cascaval.

Asta mi-e rugaciunea pentru parintele Iustin Parvu. Toti ne ducem. Unii, cu mult cascaval dumnezeiesc in traista, altii, cu mana goala. Tine-l, Doamne, in cascavalul tau, pe acest pamant, pe parintele Iustin! Ca il da pe tot, si nici macar binecuvantarile tale nu le opreste pentru el, ci le da mai departe! Si daca cineva ii saruta mana, care s-a invrednicit sa fie a ta, parintele Iustin ii miruieste mainile cu lacrimile tale!

 

23 mai 2013

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus