Te afli aici: Acasa » Mediu & Agricultură » Schimbări majore ale vremii de la o săptămână la alta

Schimbări majore ale vremii de la o săptămână la alta

                  Ţara noastră are o climă temperat continentală, specifică Europei centrale cu cele patru anotimpuri (primăvară, vară, toamnă şi iarnă) care, de multe ori nu mai sunt delimitate prin temperaturile specifice fiecăreia ci şi le împrumută uneori, în mod uimitor. În plină iarnă am avut temperaturi ridicate, primăvara sau toamna am avut temperaturi întâlnite  iarna.  Vara anului 2007 a fost excesiv de călduroasă, depăşindu-se de mai multe ori     40°C. Să ne reamintim că în localităţile Calafat, Bechet şi Băileşti din judeţul Dolj s-au înregistrat  44,3°C, 44,2°C şi 44,0°C. Aceste temperaturi fierbinți nu au fost benefice plantelor, animalelor sau oamenilor. Toate vieţuitoarele au avut de suferit. Dacă în mediul rural situaţia a fost greu suportabilă, în mediul urban, la amiază, se topea asfaltul, iar aerul era irespirabil.

              În ultimii ani am asistat la trecerea bruscă a temperaturilor de iarnă la temperaturi de peste 20°C. Schimbările pe care le trăim în prezent şi cele preconizate în viitor se datorează în bună parte oamenilor care, orbiţi de profit, nu protejează mediu, nu iau în considerare consecinţele, iar atmosfera a intrat într-un proces de încălzire globală. Această stare a dus la apariţia în România a unor fenomene meteorologice nemaiîntâlnite: apariţia, începând din 2002 a tornadelor (prima observată la Făcăieni), ploi intense, produse  pe suprafeţe mici cu urmări catastrofale, înregistrarea de valori extreme ale temperaturii care duc la aridizarea climatului,  producerea inundaţiilor cu imense pagube materiale sau chiar umane, apariţia viiturilor mari pe Dunăre, creşterea nivelului Mării Negre, apariţia furtunilor de praf, a norilor de cenuşă etc.

              Toate aceste fenomene prezentate vor duce, în final, la un proces de selecţie şi adaptare a tuturor organismelor animale şi vegetale. Procesul de tranziţie va fi lung şi cu urmări neplăcute pe termen scurt sau mediu.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus