Te afli aici: Acasa » Fără categorie » Şicane pentru jurnaliştii români la graniţa ucraineană

Şicane pentru jurnaliştii români la graniţa ucraineană

Şicane pentru jurnaliştii români la graniţa ucraineană

Doi jurnalişti români au fost trimişi înapoi de la graniţa ucraineană pe motiv că au interdicţie de a intra în această ţară. Cei doi făceau parte dintr-un grup de mai mulţi ziarişti şi studenţi care urmau să meargă la sfinţirea primei biserici româneşti din localitatea Hagi Curda, din raionul Ismail. Autocarul care transporta jurnalişti şi studenţi aparţine organizaţiei non-guvernamentale Acţiunea 2012, care militează pentru unirea Basarabiei cu România.

Cei doi jurnalişti în cauză sunt Valentin Ţigău de la Radio România şi Simona Lazăr de la Jurnalul Naţional. Alături de ei se mai aflau alţi patru jurnalişti, dar şi studenţi. Autocarul a fost reţinut de grăniceri foarte multe ore la punctul de trecere al frontierei Giurgiuleşti-Reni, iar toţi pasagerii au fost supuşi la mai multe controale pentru a-i determina să renunţe. Cei doi jurnalişti care nu au fost lăsaţi să treacă graniţa au fost informaţi că au interdicţie din 2009 să intre în Ucraina, interdicţie valabilă pentru cinci ani. Cei doi au semnat că au luat la cunoştinţă acest lucru şi s-au întors în ţară. Restul grupului va merge la sfinţirea primei biserici româneşti din sudul Basarabiei. În localitatea Hagi Cura din raionul Ismail a mai existat o biserică cu slujbe în limba română, dar a fost distrusă de sovietici.

Deşi teritoriul raionului Ismail aparţine de Ucraina, şi de Republica Moldova, faptul că cei de la Acţiunea 2012 au ajutat presa să ajungă acolo nu este întâmplător. Regiunea formată din raioanele Cahul, Bolgrad şi Ismail, sau Bugeacul a avut de-a lungul istoriei şi o bună parte de populaţie românească. Cele trei judeţe au trecut la teritoriul Moldovei în 1856, după ce Rusia a fost înfrântă în războiul Crimeei. Totuşi, România a fost nevoită să le cedeze în 1878, prin Tratatul de Pace de la Paris după Războiul de Independenţă, când România a primit în schimb Dobrogea. La vest de lacul Cahul, populaţia este majoritar românească, iar la est de lac există o populaţie mixtă formată din români, lipoveni, găgăuzi şi bulgari. La Caracurt, trăiau şi albanez. Ca istorie, regiunea este legată de Basarabia.

Anda Deliu

Comentarii (1)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus