20 luni de proiect in fapte si cifre

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener național și Fundația Româno-Germană de Pregătire și Perfecționare Profesională în Domeniul Construcțiilor Timişoara, în calitate de partener coordonator, continuă activitatea de formare antreprenorială a șomerilor și persoanelor inactive din mediul rural cu o nouă şi în acelaşi timp ultima serie de cursuri la Sânandrei, localitate unde programul de formare profesională s-a bucurat de o foarte mare audienţă.

Proiectul „Dezvoltarea antreprenorială din mediul rural prin măsuri active de ocupare în domeniul construcţiilor şi comerţului” este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 – Promovarea măsurilor active, Domeniul major de intervenție 5.2 – Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea calităţii resurselor umane prin furnizarea de servicii integrate de sprijin şi suport la angajare şi promovarea culturii antreprenoriale în domeniul construcţiilor şi comerţului din mediul rural.

În cele 20 luni de proiect, un număr de 346 de şomeri şi persoane inactive au beneficiat de programe și servicii integrate duale, constând în: consiliere psihologică şi orientare profesională (327), îndrumare și orientare în carieră (310) și cursuri de formare profesională în domeniul construcţiilor şi comerţului (214), în meseriile: lucrător în comerț, lucrător în structuri pentru construcții, lucrător finisor pentru construcții, zidar-pietrar-tencuitor.

Aceste cursuri de formare profesională sunt completate cu cursuri de specializare antreprenorială ce au ca obiectiv dobândirea cunoștințelor necesare pentru demararea propriilor servicii şi afaceri în domeniile vizate în proiect:

  • Cum să devii persoană fizică autorizată / înfiinţarea unei societăţi comerciale;
  • Fiscalitate generală şi modalităţi de accesare a microcreditelor și fondurilor europene nerambursabile;
  • Antreprenoriat;
  • Utilizarea calculatorului personal.

Orele de pregătire teoretică sunt dublate de stagii practice efectuate în atelierele partenerului coordonator și pe șantiere sau la firmele din zona cursanților.

Până în prezent, au absolvit pachetul complet de 5 programe integrate un număr de 189 șomeri și persoane inactive din mediul rural şi care au obţinut certificate recunoscute de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei, din comunele Satchinez, Sânandrei (2 serii), Sânmihaiu Român şi Comloşu Mare.

Numărul femeilor participante la program, cu prioritate la cursul de „Lucrător în comerţ”, reprezintă 45,09%, ceea ce conduce la o mai uşoară incluziune socială şi integrare a femeilor pe piaţa muncii.

Componenta inovatoare a proiectului care îmbină serviciile integrate duale (consiliere psihologică, evaluare de competenţe, consiliere şi orientare în carieră) cu cursurile de calificare în domeniul construcţiilor şi comerţului şi, în final, cu cursurile de antreprenoriat ajută şi pregăteşte şomerii şi persoanele inactive din mediul rural să îşi analizeze propriile opţiuni, să se cunoască mai bine, să ştie să facă un CV sau o scrisoare de intenţie, să ştie cum să se prezinte la interviu de angajare, să ştie să navigheze pe internet pentru a-şi găsi un loc de muncă sau potenţiali clienţi pentru serviciile în care au fost calificaţi, să cunoască modalităţile de accesare a microcreditelor şi fondurilor nerambursabile, în concluzie, să poată deveni un antreprenor de succes.

„Este un proiect care doreşte diminuarea numărului de şomeri din comunele judeţului Timiş. Am început cursurile de câteva luni, iar la sfârşitul acestora, cursanţii vor fi apţi pentru a lucra în domeniile în care s-au pregătit.”, a declarat într-un interviu dl. Nicolae CERNEI, manager de proiect.

De la lansarea proiectui în martie 2012, autorităţile locale din comunele judeţului Timiş au sprijinit partenerii de proiect în campania activă de informare, promovare şi conştientizare a grupului țintă din mediul rural faţă de oportunităţile pe care le au pentru educaţia continuă, formarea profesională, dezvoltarea antreprenorială şi oportunităţile de angajare din domeniul construcţiilor şi comerţului. Acestea au pus la dispoziţie spaţiile pentru desfăşurarea cursurilor în sediul primăriilor sau a căminelor culturale cât şi logistica necesară (computere) prin colaborarea cu şcolile din localitate.

„Este o ocazie nemaipomenită pentru locuitorii comunei Comloşul Mare să înveţe o meserie. Chiar au venit într-un număr mare, iar acest lucru mă bucură. Noi le-am oferit tot sprijinul iniţiatorilor proiectului şi sperăm ca oamenii să-şi găsească un loc de muncă. A fost un ajutor şi pentru comunitate pentru că au renovat şcoala, au executat lucrări de construcţii în casele oamenilor.”, a precizat dl. Ioan CIORBĂ, viceprimarul comunei Comloşu Mare, la conferinţa de presă organizată  în septembrie 2013, cu ocazia recepţiei lucrărilor de reabilitare a  şcolii generale din localitate.

 

Proiectul este în directă concordanță cu politicile şi direcţiile Agendei de la Lisabona şi ale Strategiei Europa 2020 și urmărește în mod expres dezvoltarea socio-economică durabilă a României și creșterea ratei de ocupare în mediul rural.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.