Te afli aici: Acasa » Administratie » Controale la balastierele din spatiul hidrografic Banat

Controale la balastierele din spatiul hidrografic Banat

Administraţia Bazinală de Apă Banat a efectuat 45 de controale la balastiere, incluzând staţiile de spălare şi sortare a agregatelor minerale

Controlul tematic s-a desfăşurat în perioada iunie-septembrie 2012 şi a vizat bazinele hidrografice: Timiş, Bega, Cerna-Belareca, Nera si Caraş. În total, inspectorii au efectuat 45 de controale, dintre care 17 au vizat staţiile de sortare, iar  28 controale au vizat balastierele.

În cazul agenţilor economici care s-au aflat la primul control, inspectorii au verificat modul de conformare a activităţii cu actele de reglementare. Pentru ceilalţi agenţi economici, inspectorii au verificat stadiul îndeplinirii măsurilor impuse anterior. Astfel, s-a urmărit în mod special dacă, exploatarea  agregatelor minerale (balast) se face în perimetrul avizat şi dacă se respectă tehnologia  în conformitate cu actele de reglementare. În ceea ce priveşte staţiile de sortare, s-a urmărit modul în care agenţii economici menţin starea de curăţenie în zonele de captare, de evacuare şi în incinta staţiilor de sortare. Cele mai multe controale s-au efectuat  în bazinul râului Timiş şi anume 41 de controale, dintre care 26 pe raza judeţului Timiş şi 15 pe raza judeţului Caraş-Severin.

“În urma controlului, inspectorii au impus agenţilor economici  44 de măsuri  toate cu termen de conformare si au aplicat 2 sancţiuni în valoare de 100.000 lei. Cele mai frecvente probleme depistate au făcut referire la nerespectarea perimetrelor de exploatare stabilite şi avizate prin autorizaţiile de gospodărire a apelor, neactualizarea planurilor de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale şi existenţa unor depozite intermediare de balast în albiile minore, ” a declarat Ionel Vlaicu, directorul  Administraţiei Bazinale de Apă Banat.

Conform legii, activitatea de extragere a mineralelor efectuată în afara perimetrului închiriat şi avizat constituie infracțiune şi poate fi sancționată cu amendă contravențională,  de la 75.000 lei la 80.000 lei pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice de la 25.000 lei la 30.000 lei

Pentru a se asigura că folosinţele de apă funcționează în condiţii legale, inspectorii din cadrul A.B.A Banat  efectuează pe tot parcursul anului controale planificate, tematice, inopinate precum şi controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus