Te afli aici: Acasa » Administratie » Denumire onorifica a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Timis

Denumire onorifica a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Timis

 

         Începând cu data de 24.07.2012, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş i s-a atribuit denumirea onorifică ”General Moise Groza”, erou bănăţean al războiului de independenţă.

         Generalul Moise Groza s-a născut la 02 februarie 1844, în localitatea bănăţeană Obreja. Şcoala militară a urmat-o în Austria, absolvind cursurile acesteia în anul 1866 cu gradul de sublocotenent.

         La începutul războiului de independenţă este numit sub şef de stat major al Diviziei a-IV-a. În lupta de la 27 august 1877, în care Divizia a-IV-a a respins atacurile turceşti spre Griviţa, Căpitanul Groza este decorat cu medalia „Virtutea Militară”, pentru conduita exemplară în luptă.

Datorită faptelor de adevărat curaj şi chibzuinţă militară dovedite pe timpul războiului este decorat cu Steaua României şi avansat la gradul de maior. În anul 1903 a fost numit comandant al Diviziei 4 din Bucureşti, la cererea M.S. Regele Carol şi sub şefia Prinţului moştenitor Ferdinand. În anul 1907, la 14 aprilie, a fost avansat general de divizie, în rezervă, urmând a fi scos la pensie.

A murit în data de 09 aprilie 1919, la vârsta de 75 de ani la casa acestuia din Brăila.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus