Sever Bocu a fost ziarist, politician, economist, unul dintre fruntașii de seamă ai Partidului Național Român, devenit, ulterior, Partidul Național Țărănesc, deputat al Banatului, apoi ministru în Guvernul Iuliu Maniu.
S-a născut, la 19 noiembrie 1874, în localitatea Șiștarovăț, în vecinătatea Lipovei. Studiile primare le-a început în satul natal, apoi la Lipova și Arad, iar cele superioare, la Viena și Paris.
Deși a fost un excelent politician, recunoscut pentru acest demers, Sever Bocu a fost, în același timp, și un mare gazetar, numele lui fiind legat de câteva publicații cu mare rezonanță în istoria presei: „Tribuna” din Sibiu, „Tribuna Poporului” din Arad (devenită în 1904 „Tribuna”, care a fuzionat, în 1912, cu „Românul”, ziar al Partidului Național Român), „România Mare”, editată la Kiev, apoi la Paris, „Voința Banatului” (1921) și „Vestul” (1930), pe care le-a fondat la Timișoara și pe care le-a condus. În același context, al gazetăriei, mai este de remarcat faptul că, Sever Bocu, pe vremea când funcționa la Arad, a pus bazele unui Sindicat al Presei Române, al cărui vicepreședinte a fost, iar mai târziu, în 1942, a devenit președinte al Sindicatului Ziariștilor din Banat.
Drept răsplată pentru laborioasa sa activitate în domeniul politicii și, deopotrivă a presei, în noaptea de 5/6 mai 1950 a fost arestat și întemnițat în pușcăria de la Sighet, unde a și murit, în 21 ianuarie 1951, în condiții neelucidate nici până astăzi.
Anul 2024 marchează o serie de manifestări dedicate omagierii lui Sever Bocu, astfel că, nu putea lipsi din agenda de manifestări științifice a Academiei Române, Filiala Timișoara și a Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara, Simpozionul științific cu tema „150 de ani cu Sever Bocu”, organizat în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România Filiala „Valeriu Braniște” – Timiș și a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad.
Cuvântul de întâmpinare îi aparține domnului academician Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române.
Audiența se va bucura de un film documentar realizat de Vasile Bogdan, Un destin zbuciumat. Sever Bocu, o producție a Televiziunii Române, Studioul Timișoara. Peliculă distinsă cu premiul pentru „Cel mai bun film documentar” la „Tele Vest ’99”.
Vor susține alocuțiuni: conf. univ. dr. Viorel Marineasa, de la Universitatea de Vest din Timișoara, Sărbători în absența protagoniștilor; prof. dr. Dorel Ionel Sinaci, subprefect al județului Arad, alocuțiunea Inaugurarea Palatului Tribuna și numirea lui Sever Bocu ca prim-redactor al publicației „Tribuna”; conf. univ. dr. habil Lucian Vasile Szabo, Universitatea de Vest din Timișoara, Sever Bocu, de la „Tribuna”, la „România Mare”; prof. univ. dr. Vasile Dudaș, istoric, ne va prezenta Câteva considerații privitoare la implicarea jurnalistului Sever Bocu, în constituirea primelor batalioane de voluntari români transilvăneni, bănățeni, crișeni, maramureșeni și bucovineni, proveniți din prizonierii aflați în lagărele ruse, care în partea a doua a anului 1917 s-au integrat în armata regală română, iar prof. dr. Dumitru Tomoni vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, ne va reține atenția cu comunicarea Sever Bocu, de la unirea necondiționată la regionalismul bănățean.
În cadrul simpozionului va avea loc și lansarea volumului Sever Bocu. Drumuri și răscruci. Discursuri, prezentat de Vasile Bogdan, scriitor, publicist, jurnalist, regizor și realizator de filme. Cartea a apărut la Editura David Press Print, Timișoara, în 2024, conține 528 de pagini, cu o prefață de prof. univ. dr. Crișu Dascălu, volum îngrijit și notă asupra ediției de dr. Ioan David și dr. Doru Sinaci, cuvânt de întâmpinare de Vasile Bogdan și tabel cronologic de Viorel Marineasa. De asemenea, volumul face parte din colecția Bibliotheca banatica cu nr. 75
Manifestarea moderată de conf. univ., CS II, dr. Ioan David, coordonatorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara, va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, începând cu ora 11.00, în Aula Filialei din Timişoara a Academiei Române, Bd. Mihai Viteazu, nr. 24.
Daniela Florian