Te afli aici: Acasa » Cultura » A murit poetul Dumitru Matcovschi

A murit poetul Dumitru Matcovschi

Poetul Dumitru Matcovschi, unul din liderii Mişcării de Eliberare Naţională din Republica Moldova, a murit în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 23.20, într-un spital privat din Chişinău, la vârsta de 73 de ani.  Potrivit Unimedia, în 14 iunie poetul a suportat o intervenţie chirurgicală, în urma căreia i-a fost extirpată o tumoare de pe creier. Ulterior, acesta s-a aflat sub supravegherea strictă a medicilor.

Născut la 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Râşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi a devenit, peste ani, unul dintre cei mai mari poeţi ai Republicii Moldova, recunoscut de critica literară pe plan internaţional, şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia. În anul 1988, în calitatea sa de redactor-şef al revistei ‘Nistru’, devenită ulterior ‘Basarabia’, a avut curajul să publice istoricul articol ‘Veşmântul fiinţei noastre’, de Valentin Mândâcanu, care a aprins flacăra conştiinţei naţionale în lupta pentru alfabetul latin. În revista ‘Basarabia’ condusă de poetul Dumitru Matcovschi a văzut lumina tiparului şi Sfânta Scriptură în alfabet latin şi ‘Doina’ lui Mihai Eminescu.

La 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un accident, în urma căruia a scăpat cu viaţă în mod miraculos după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale. Deşi marcat de acea întâmplare, Dumitru Matcovschi şi-a continuat activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase moşteniri lăsate literaturii române.

În anul 2012, Dumitru Matcovschi a primit Ordinul “Meritul Cultural”‘ în grad de Mare Ofiţer, categoria A ‘Literatură’, cu care a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu ‘în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care a promovat valorile naţionale şi culturale ale României’.

Comentarii (2)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus