Te afli aici: Acasa » Cultura » Al VIII-lea Congres Naţional de Istorie a Presei

Al VIII-lea Congres Naţional de Istorie a Presei

Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), în colaborare cu Universitatea din Oradea (prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Departamentul de Istorie; Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării; Facultatea de Litere), în parteneriat cu redacţia revistei Familia, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Asociaţia Culturală a Românilor din Létavértes (Ungaria), a organizat, în zilele de 24 şi 25 aprilie, la Oradea, cea de-a VIII-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei, cu tema ”Presa culturală”, eveniment dedicat unui dublu jubileu: 150 de ani de la apariţia revistei Familia, la Pesta (septembrie 1865), din iniţiativa lui Iosif Vulcan, şi 50 de ani de apariţie neîntreruptă, la Oradea, a celei de-a cincea serii a revistei.

Deschiderea Congresului a avut loc în Aula Magna a Universităţii din Oradea. După intonarea Imnului de stat al României şi a celebrului Gaudeamus, au transmis cuvinte de salut: prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea; prof. univ. dr. Marius Ţepelea, din partea Senatului Universităţii din Oradea; lect. univ. dr. Claudia Timofte, din partea prefectului Judeţului Bihor; Mircea Jacan, director, Consiliul Judeţean Bihor; Ioan Moldovan, directorul revistei Familia; Lucian Silaghi, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor; prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea; prof. univ. dr. Ilie Rad, preşedintele ARIP; prof. univ. dr. Ion Zainea, vicepreşedinte al ARIP. Ceremonia de deschidere a Congresului avea prevăzut şi un moment muzical inedit: interpretarea odei Lui Iosif Vulcan, compusă de George Enescu (1904), pe versurile lui I.U. Soricu, moment muzical susţinut de studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii din Oradea, care, din motive obiective, nu a mai putut fi prezentat.

În intervenţia sa, preşedintele ARIP a spus că, între sutele de asociaţii, ligi şi fundaţii existente în România, ARIP se individualizează prin cel puţin două lucruri: organizează, în fiecare an, cîte un congres, ale cărui lucrări le şi editează (chiar la acest congres a fost lansat cel de-al şaptelea volum, Presa Primului Război Mondial, reunind lucrările Congresului anterior, de la Galaţi), şi tipărirea unei reviste ştiinţifice – Revista română de istorie a presei –, ajunsă deja la nr. 15. De asemenea, a fost anunţat laureatul pe 2014 al Premiului “Nicolae Sever Cărpinişan” pentru activitate jurnalistică: Michaela Bocu, cunoscuta ziaristă de la Făclia de Cluj. Premiul Naţional “Valeriu Branişte”, instituit pentru contribuţii ştiinţifice în domeniul istoriei presei nu a fost acordat.

Conferinţa inaugurală – Presa ca izvor istoric – a fost susţinută de academicianul Nicolae Edroiu, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române. A urmat, conform tradiţiei, prezentarea în plen a celor mai recente două lucrări ale invitatului de onoare, în cazul de faţă ale acad. Nicolae Edroiu: Izvoarele răscoalei lui Horea (1784). Seria B. Izvoare narative. Vol. IV. Presă, broşuri, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2014, 517 p. (a prezentat: prof. univ. dr. Sorin Ţipoş, Universitatea din Oradea) şi Scrierea chirilică românească, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2013, 307 p. (a prezentat prof. univ. dr. Viorel Faur, Universitatea din Oradea). Ceremonia a mai inclus o informare privind decizia bordului ARIP – de înfiinţare a Filialei din Budapesta a ARIP, avînd-o ca preşedintă pe dr. Maria Berényi, cercetător ştiinţific, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, care a prezentat, cu această ocazie, expunerea Rolul presei româneşti din Budapesta în viaţa naţional-culturală din Transilvania şi Ungaria secolului al XIX-lea.

Cele 67 de lucrări înscrise la Congres (datorate unor cadre didactice universitare şi din învăţămîntul preuniversitar, cercetători, bibliotecari) au fost prezentate în patru secţiuni: I. Revista Familia – 150; II. Micromonografii de reviste culturale; III. Figuri de publicişti; IV. Presa culturală şi cenzura. V. Mass-media – tradiţii şi actualitate.

Sîmbătă, în a doua zi a Congresului, a avut loc adunarea generală ARIP, urmată de prezentarea unor cărţi ale participanţilor la Congres, a expoziţiei de carte organizată de Editura David Press Print din Timişoara, după care a urmat un pelerinaj şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul funerar al lui Iosif Vulcan din Cimitirul Municipal Oradea, unde prof. univ. dr. Blaga Mihoc ne-a povestit aventura strămutării rămăşiţelor pămînteşti ale lui Iosif Vulcan, din cimitirul Olosig din Oradea (unde acesta a fost înmormîntat, la 10 septembrie 1907), în actualul loc din Cimitirul Municipal Oradea. S-a depus o coroană de flori şi la bustul lui Iosif Vulcan din Parcul Libertăţii.

A avut loc apoi deplasarea participanţilor la Létavértes, un orăşel situat la 50 de km de graniţa româno-maghiară. Aici am vizitat o expoziţie fotodocumentară, dedicată lui Iosif Vulcan, deschisă la Biblioteca din Létavértes, unde am fost întîmpinaţi de primarul oraşului, Menyhárt Károly Sándor, care ne-a urat bun venit şi a prezentat oraşul pe care îl conduce, pentru al treilea mandat, şi de Kriszán Gábor (Gavril Crişan), preşedintele Asociaţiei Culturale a Românilor din Létavértes (asociaţie căreia ARIP i-a oferit o diplomă de onoare), după care s-au depus trei coroane de flori la alte trei obiective importante: mormîntul lui Iustin Popfiu (1841-1882, fost preot greco-catolic în localitate, colaborator la prima serie a revistei Familia, afirmat apoi ca un valoros scriitor), situat în curtea Bisericii Greco-Catolice din Létavértes, la Casa de Cultură a oraşului, unde se află o placă amintind de faptul că Iosif Vulcan şi-a petrecut aici o parte din copilăria şi adolescenţa sa, şi în curtea Ţcolii Generale „Irinyi János”, unde se găsesc mormintele mamei lui Iosif Vulcan şi ale altor membri ai familiei Irinyi (Irimie) – mama lui Iosif Vulcan, Victoria, era sora savantului chimist Irinyi János, inventatorul chibritului.

Următorul Congres al ARIP, din 2016, va avea la Institutul de Studii Banatice “Titu Maiorescu” din Timişoara, aflat sub egida Academiei Române, tema Congresului fiind Presa ştiinţifică şi presa de popularizare a ştiinţei, avînd în vedere faptul că anul viitor se vor împlini 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române, cel mai înalt for ştiinţific al ţării; în 2017, Congresul al X-lea, jubiliar, va avea loc la Cluj-Napoca, unde a luat fiinţă ARIP.

Ilie RAD

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus