Te afli aici: Acasa » Cultura » Amintiri asomate » Despre romani

Despre romani

Despre romani

( un PedoGog de Scoala noo )

No, amu, despre romani.

Romanii – car  va sa zica –  e cea mai nobile ginte din istorie – no, amu – ai intalas, nataraule? –  ei or civiliazat lumea tata, pentru ca catanele  lor or fost cartile.

Si atat le-or catat, ca or dat amu ceva ani buzna la mine  in casa, si  or tat scotocit – pana or plecat cu aur literar…

Evidient, eu, ca dascale, am anuntat politia. Cum sa ramai fara carti? Din ce mai dastept natarai ca voi?

Si politia, mintenas, cand o auzit o trauma nationala ca asta – sa fure romanii, carti – pe care nu le cetisera nici ei, instant i-or prins si mi-or adus cartile inapoi. Nu tate. Ca or mai oprit si romanii – ajutati de biblioteca de vicilizatie si sanatate  legala   – sa civilizeze cu ele, caci, se stie, fara carte, macar de identitate,  cine da un ban pe un prostovan ca tine, la moarte?

Ati intalas, dobitoacelor?

Amu, ha dhoua inthalnire cu rhomanii: meream Calare.  Prin fata scoalei. Pe o sa scolara. La teatru. Cand, iata un roman, un commandant de legiune, Calare si el,  pe un sa de Mercedes. Mai, mai, sa ma inghesuie, si calce, pe trecerea de loaze. Tiner, musculos, oaches, cu odgonul Cezarului, de 3 kintale, cucerit in batalii, cu prostia mondiala, siu cu tumbelechiuruile date la maxim…. .  Ca n-are loc de mine. Sa ajunga de unde avea numarul legiunii : din Sibiu. Ce sa faci? Parka te poti opune la pedagogia cu binele? M-am dat la bordura, sa treaca romanul, ca numai cartea lui, aduce banul. Ca ccu scoala,  nu treci nici anul…

A trheia intalnire: In Sarari. La ocna lui Iorga si Madgearu. Tot pe sa, eu. Ei, o matraoana romana,  si un roman, or oprit  si m-or blocat. Din sa. De BMW.  Eu, cobor. Si stau. Ei stau.  Eu, topai, cu saua intre picioare. Inainte.  Ei, se uita uluiti, la mine. Eu, trec. Ei,  intorc, si pleaca. Ati intalas, animalelor, comunicarea?  Asta educatie. Adica, lectii la strada mare, despre incurajat tineretul revolutionar, in plina libertate. Sa stea dracu in banca.

Alte intalniri civilizatoare:  cand dai examene, astia civilizeaza tot. tu inveti, explici, lamuresti, ridici probleme, pe toate nivelele, ei copiaza mot-a-mot, ies perfect, si iau tot aurul. Cu comisia de socializare a examenului, de fata.  In rest, esti inconjurat de tot felul de romani, cu celulare, cu mobile, cu vorbe in  n peri pe limba, figuranti romani, figurante romane,  ba pe strada, ba la sezatori, sfatuit, tras de sireturi, de limba, de la pantofi, invitat, plimbat, ca ursul, lingusit, cantat, omagiat, tamaiat, sau fumat si tras in piept, iubit, daca dai –  urat, daca dai sa iei –   la un pas de a fi trimis peste hotare, daca dai sa iei si sa le dai ce nu vor ei.

Ultima intalnire: mi s-a furat saua, cu ce era sub ea, cu tot. Nu mai avea Romanitatea  niciun magar, macar.  Pentru carat cartea romana. Sa cucerasca Lumea, cu ea. Ca saracise, de atata pomana.

No, amu, veniti incoa, lichelelor, sa va ascult.

In aur roman.

Si cine nu stie, sa plateasca amenda.

Destul cu dragostea.

Nu ati invatat, cizmelor,  ce iubesc  romanii, cel mai mult?

20 iunie 2015

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus