Vineri, 14 septembrie 2012, se vor împlini 5 ani de la deschiderea Muzeului Presei Sever Bocu din Jimbolia. Instituția, unicat în România, a fost înființată din inițiativa poetului, traducătorului și publicistului Petre Stoica (1931-2009), cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Jimbolia, în special al primarului Kaba Gabor, și al Asociației Banat-Ripensis.
Gândit ca un spațiu viu, muzeul a găzduit expoziții, simpozioane, lansări de carte, o tabără de studenți și o întâlnire a publiciștilor din presa rurală. S-au organizat expoziții și conferințe la Timișoara (Muzeul de Artă, Infocentrul turistic) și Zrenjanin (în colaborare cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina). Anual, au trecut pragul muzeului cca 900 de vizitatori din țară (elevi din Timișoara, Jimbolia și împrejurimi, studenți din Timișoara și Arad) și din străinătate (Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Austria, Germania, Belgia, Turcia, Canada). Activitatea noastră a fost prezentată periodic, prin Buletinul Muzeului Presei, postat pe www.jimbolia.ro, www.muzeulpresei.go.ro.
Inestimabilei colecții donate de Petre Stoica, i s-au adăugat, în timp, exponate provenind, mai ales, din donații, oferite de persoane juridice (biblioteci din Sibiu, Galați, Focșani, Bocșa, Timișoara, Jimbolia; redacții ale publicațiilor din țară (București, Pitești, Cluj-Napoca, Zalău, Oradea, Tg. Mureș, Timișoara, Bocșa, Lugoj) și străinătate (Ungaria, Serbia, Germania) și colecționari din Sibiu, Brăila, Iași, Timișoara, Jimbolia. Lista donatorilor se găsește pe site-ul propriu. Patrimoniul a fost îmbogățit și prin: abonamente plătite sau gratuite, achiziții (din anticariate sau a primului număr al noilor periodice) și schimburi. Numărul exponatelor a crescut substanțial la toate segmentele: ziare și reviste din țară și din diasporă (ordonate cronologic în patru perioade – secolul XIX, 1900-1950, 1951-1989, după 1990), almanahuri, calendare, legitimații, cărți de vizită, fotografii, foi, plicuri și cărți poștale cu antet, monografii, cărți de istorie a presei și de reportaje, volume dedicate Banatului. În 2011, dl Mircea Tonenchi (Timișoara) a donat un utilaj tipografic, iar Rotary Club Jimbolia mobilier.
Vizibilitatea instituției a crescut prin: participarea cu lucrări la Congresul Național de Istorie a Presei (Pitești, 2010; Constanța, 2011); articole publicate în Magazin istoric, Revista română de istorie a presei; editarea volumului Evoluția presei timișorene în primii anii postbelici (Ed. David Press Print, 2011, autor Vali Corduneanu) și a CD-ului 20 de ani de presă locală postdecembristă (2010). Evenimentele organizate au fost mediatizate de mass-media locală și centrală (Magazin istoric, TVR Cultural, TVR3, Radio România Cultural).
Aniversarea va fi marcată printr-o manifestare organizată în 14 septembrie, la ora 12, la sediul din str. Lorena nr. 35. Cu acest prilej se va deschide o expoziție cuprinzând primul număr al unor publicații interbelice.