Te afli aici: Acasa » Cultura » Aparitii editoriale » Lansarea cartii “Baraganistii. Destine in valurile istoriei”, autor Marcel Samanta

Lansarea cartii “Baraganistii. Destine in valurile istoriei”, autor Marcel Samanta

 

Jurnalistul şi scriitorul timişorean Marcel Sămânţă îşi va lansa cartea BĂRĂGĂNIȘTII. Destine în valurile istoriei, marți 28 aprilie, ora 11, la Casa „Adam MüllerGuttenbrunn” din Timișoara.

Prezintă prof. univ. dr. Cornel UNGUREANU, conf. dr. Smaranda VULTUR și prof. univ. dr. Miodrag MILIN. Evenimentul editorial este organizat de Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan Timișoara, sub egida căreia a apărut volumul.

 

Volumul cuprinde 44 de evocări, reportaje și povești de viață, care de care mai dramatice, mai copleșitoare. Eroii acestei cărți sunt vârstnici astăzi, dar în urmă cu 64 de ani, la deportarea în Bărăgan, erau copii – de la câteva luni la adolescenți – sau adulți, de cel mult 40 de ani. În prim-plan sunt destinele modificate de istorie ale acestor oameni nevinovați, victime ale represiunii staliniste. Parcurgând secvențele cărții, poți reface filmul acelor vremuri, al acelor suferințe și nedreptăți, care, într-o formă estompată, continuă și astăzi. “Bărăgăniștii” este a cincea carte a autorului, jurnalist la cotidianul timișorean “Renașterea bănățeană”, după plachetele de poezii “Planeta destin” (1955), “Fum peste un ev de fum” (2013), “Domino sentimental” (2014) și “Cubul cu șapte fețe” (2015).

                                                                                              *

 O carte document, un poem aspru și amintirea pâlpâitoare a anilor pe care i-au trăit copiii de ieri, vârstnicii de astăzi, departe de casă, sub cerul Bărăganului.

ANA BLANDIANA

Sensibilitatea poetului şi ştiinţa reporterului de a pune întrebările esenţiale aşază cartea printre cele mai autentice evocări ale „Bărăganului”, ca realitate, ca amintire şi ca sentimente.

ROMULUS RUSAN

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus