Lansarea volumul „Lugojul în nesfârșirea clipei”, autor Vasile Bogdan, la Casa Bredicenilor din Lugoj

 

Astăzi, 8 iunie, începând cu ora 18, la Casa Bredicenilor din Lugoj, va avea loc lansarea cărții Lugojul în nesfârşirea clipei, Ediția a II-a, revăzută și adăugită, autor Vasile Bogdan, cu o prefață de Crișu Dascălu, referenți științifici: prof. univ. dr. Doina Bogdan-Dascălu și prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldurean.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj, la Editura David Press Print din Timișoara. Editura este acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice, pentru domeniile: Filologie; Istorie și Studii Culturale.

Lugojul în nesfârșirea clipei, ediția a II-a, a apărut în cadrul proiectului Bibliotheca banatica, cu numărul 64, în anul 2021, asemenea primei ediții, apărută în două volume în 2016, cu numerele 38 și 39, sub autoritatea științifică a Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timișoara, publicat de Editura David Press Print.

Cartea conține momente relevante din istoria Lugojului, prezentarea unor personalități care au marcat devenirea localității, dar și a spiritului bănățean, care au conferit municipiului de pe malurile Timișului calitatea de capitală culturală românească a Banatului.

Sunt prezente în paginile cărții, cu date inedite, în calde evocări, destinele unor mari oameni de cultură și patrioți români precum Coriolan Brediceanu, George Dobrin, Victor Vlad Delamarina, Filaret Barbu, Traian Grosavescu, Lucian Blaga, Corneliu Petrasevich, Mircea Belu, Aurel Ciupe, Pius Brânzeu, Clara Peia, Franz Metz, Zeno Vancea, Gelu Stan, Gelu Barbu, Cornel Ungureanu și alții.

Autorul, Vasile Bogdan, o personalitate a presei scrise și audiovizuale timișorene – membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Autorilor de Film din România, realizator a peste 200 de filme documentare, din care 20 premiate în țară și peste hotare, dar și autor a mai bine de 40 de cărți de beletristică, memorialistică și publicistică, ani de-a rândul redactor și realizator la Radio Timișoara și TVR Timișoara – , a poposit în dese rânduri la Lugoj, unde a realizat numeroase reportaje și filme documentare despre oameni și destine, fapte deosebite din hronicul orașului. Acestea au fost ulterior transpuse în vorbe în cartea eveniment care a găsit o asemenea audiență în populația orașului și nu numai, în întregul Banat.

Lugojul a fost şi este încă un loc binecuvântat intelectual şi artistic, care a meritat de mult timp să fie cuprins şi ilustrat într-o scriere exemplară. Iată că acest deziderat se împlineşte prin strădania niciodată îndeajuns de elogiată a lui Vasile Bogdan. Şi, dacă este aşa, nu este o simplă întâmplare, căci autorul celor două volume, cărora „Bibliotheca banatica” le oferă o caldă ospitalitate, este unul dintre rarii contemporani care mai simt nevoia să-i evoce pe „bănăţenii de altădată”.

Scrierea de faţă nu este, aşa cum autorul recunoaşte, nici lucrare istorică, nici monografie, nici eseu. Este o compoziţie alcătuită din texte dintre cele mai diferite: memorii, dialoguri, interviuri, scenarii de film documentar, citate, documente etc., dar care dau, laolaltă, substanţa evocatoare a unui spaţiu şi a unor etape care se prelungesc până la noi. Vasile Bogdan foloseşte cu inteligenţă şi profesionalism şansa de a se fi aflat faţă în faţă cu depozitarii amintirilor despre personalităţi înrudite sau doar cunoscute. De aici, sentimentul binefăcător de autenticitate a evocărilor, de document ce nu va putea fi ocolit de acum înainte.

Şi încă ceva. Vasile Bogdan procedează întemeiat atunci când, înfăţişând caleidoscopic un trecut fabulos, ne asigură că această mare tradiţie este regenerabilă, că există şi că va exista forţa spiritului lugojean de a o perpetua. Protagoniştii cărţii, fără excepţie, simt nevoia să se raporteze cu respectul cuvenit la un trecut pe care îl simt bătând şi în inima lor. Nădăjduiesc că şi în cea a cititorilor, mărturisește prof. univ. dr. Crișu Dascălu în prefața volumului.

Prezintă: Vasile Bogdan, autorul cărții, dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara, prof. Simona Avram și scriitorul Cristian Ghinea, moderatorul evenimentului este Henrieta Szabo, directorul Bibliotecii Municipale Lugoj iar Vasile Gondoci va delecta audiența cu un moment artistic.

Related posts