Arheologii au descoperit oseminte de acum 1.500 de ani

12 morminte vechi de 1500 de ani au fost scoase la lumină în urma unor săpături arheologice, în Cetatea Tomisului. Descoperirea a fost făcută întâmplător, în timpul unor săpături pentru construcţia unui imobil din centrul Constanţei. Arheologii constănţeni au trimis relicvele la Institutul de Antropologie din Capitală pentru ca şi specialiştii de acolo să le autentifice vechimea.

 

Fosta cetate Tomis a scos la iveală noi mărturii ale civilizației antice care a înflorit odinioară pe teritoriul actualului oraș.

Octavian Mitroi, arheolog: „Tomisul este un sit arheologic suprapus de o localitate modernă. Doar în situații de acest gen, la lucrări de construcții se pot cerceta pe bucăți, să zic așa, se pot cerceta părți din, fie din așezarea antică, fie din cimitirele ei.”

Complexele funerare creștine sunt vechi de peste 1500 de ani, iar la datarea lor au ajutat și unele elemente de inventar găsite odată cu osemintele. Este vorba de un opaiț, o farfurie de lemn dar și o monedă.

Constantin Șova, arheolog: „Această monedă, da, este importantă pentru datare, o datare aproximativă și se pare că ar fi din perioada împăratului Aurelian.”

 

Descoperirile făcute în centrul orașului urmează să fie supuse unei analize la Institutul de Antropolgie din București, acolo unde specialiștii vor cerceta relicvele. Acestea nu reprezintă o noutate în zonă, urme ale cetății antice fiind la tot pasul.

Gabriel Custurea, director MINAC: „Era, la vremea aceea, o cetate mare, locuită de circa 20.000 de oameni, care au lăsat urme: case, magazii, străzi, morminte. Deci tot ce rămâne în urma unei întregi locuri, unei întregi civilizații.”.

 

Cele mai multe morminte sunt din secolele IV – VI, din perioada răspândirii creştinismului, iar unul dintre ele este mai timpuriu, din secolele II- III. De-a lungul vremii, în perimetrul fostei cetăți antice Tomis au mai fost descoperite şase astfel de necropole romane.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.