Te afli aici: Acasa » Cultura » Cercetare » Banii circula mai greu in segmentul farmaceutic global

Banii circula mai greu in segmentul farmaceutic global

Marile companii din domeniul farmaceutic au sume estimate între 20 şi 40 de milioane de USD care sunt blocate inutil în procesele de gestionare a fluxului de numerar, echivalând cu un procent situat între 3,6% şi 7,1% din vânzările lor totale. Conform studiului EY Cash on prescription privind capitalul circulant al marilor companii farmaceutice reiese faptul că performanţa acestui indicator se deteriorează continuu, deşi într-un ritm mai lent decât în cursul anului trecut.

Aceste rezultate maschează însă o orientare, mai intensă în ultimii ani spre managementul lichidităţilor, generată de încercarea marilor companii farmaceutice de optimizare a capitalului şi de creştere a valorii pentru acţionari. S-au realizat progrese semnificative, însă impactul nu a fost suficient de puternic pentru a contracara efectul negativ asupra performanţelor globale ale industriei adus de modificarea modelului de distribuţie şi a modelului de business.

Provocările din domeniu au dus la o scădere a vânzărilor şi a nivelului capitalului circulant în Big Pharma

În comparaţie cu anul 2011, procwentul vânzărilor în acest domeniu au scăzut cu 3% în 2012, datorită creşterii competiţiei generate de generice, a presiunii pe preţ şi a impactului negativ al ratelor de schimb valutar pentru companiile care raportează în dolari americani. Aceste forţe au avut un impact mai mare decât evoluţiile înregistrate pe pieţele emergente. În a doua jumătate a anului, cererea pentru produsele de îngrijire a scăzut semnificativ, în special în SUA şi Europa, activitatea de fuziuni şi achiziţii fiind şi ea limitată. În acest context, nivelurile capitalului circulant au scăzut, dar într-un ritm ceva mai lent (-2%) decât vânzările.

Distribuitorii sunt, de regulă, cei mai rapizi plătitori, în timp ce spitalele şi agenţiile guvernamentale au tendinţa să plătească mai târziu. De exemplu, distribuitorii din Statele Unite plătesc la 35-45 de zile. În cazul Europei, termenele de plată înregistrează mari variaţii, un număr mic de distribuitori stabilind nivelul general pentru fiecare ţară. Germania şi ţările scandinave înregistrează cel mai scăzut nivel al duratei medii de încasare şi anume 25-30 de zile. În Marea Britanie, durata medie de încasare a creanţelor a crescut, ajungând la 60-90 de zile. În Japonia, durata medie de încasare a creanţelor rămâne ridicată, la 90-120 de zile, în timp ce în restul lumii, se înregistrează o distribuţie largă a performanţei duratei medii de încasare a creanţelor, care eflectă nivele variabile ale maturităţii pieţei, politicilor locale de preţ şi strategiilor comerciale. Totodată, companiile faramaceutice din Europa colaborează direct cu medici, farmacii, spitale, agenţii guvernamentale,  ceea ce are ca effect extinderea termenelor de plată, nivele ridicate ale întârzierii acestora şi costuri mariîn materie de logistică şi distribuţie. În acest segment, durata medie de încasare a creanţelor poate fi estimată la 70-80 de zile, cu variaţii mari în funcţie de categorii şi ţară.

„Dacă până în prezent, toate ţările membre ale Uniunii Europene aveau obligaţia să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile, România avea obligaţia să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 de zile. Aceasta reprezintă un decalaj de plată de şase ori mai mare faţă de restul Europei, deşi, în realitate, în luna martie 2013 se ajunsese chiar la un termen de plată de 360 de zile pentru decontarea medicamentelor compensate şi gratuite. Chiar dacă, începând cu luna martie 2013, pentru facturile emise după această dată, autorităţile din sistemul sanitar a trebuit să reducă termenele de plată la medicamentele decontate la cel mult 60 de zile, în conformitate cu Directiva 7/2011 a Uniunii Europene care prevede combaterea plăţilor întârziate pentru tranzacţiile comerciale cu statul, această directivă este în continuare extrem de dificil de pus în aplicare, întrucât ar însemna fonduri suplimentare semnificative de care încă autorităţile locale nu dispun în momentul de faţă”, subliniază Silvia Tălpeanu, Senior Manager la EY România.

În timp ce ritmul schimbărilor din industriesunt în ascensiune, companiile farmaceutice care vizează îmbunătăţirea performanţei capitalului circulant sunt nevoite să reacţioneze la situaţiile nou apărute în operaţiuni şi piaţă prin schimbări  substanţiale decât cele de până acum.

”Firmele ar trebui să ia în considerare o colaborare mult mai apropiată cu distribuitorii. Ar trebui să dezvolte o capacitate mai rapidă de răspuns a sistemelor şi proceselor lor şi să-şi consolideze lanţul de aprovizionare. Ar fi de dorit, de asemenea, o gestionare mai eficientă a proceselor externalizate, o abordare echilibrată între lichidităţi, costuri, nivel de servicii şi risc, adaptarea strategiilor de gestionare a capitalului circulant la condiţiile pieţelor emergente şi schimbarea comportamentelor interne”, a subiniat Silvia Tălpeanu…”De asemenea, companiile farmaceutice ar putea să identifice oportunităţi suplimentare de îmbunătăţire a capitalului circulant prin examinarea bunelor practici aplicate de companiile din alte industrii, precum cea a produselor de consum”, a mai adăugat Silvia Tălpeanu.

Acest raport se bazează pe o analiză a performanţei capitalului circulant în companiile farmaceutice mari (după vânzări) cu sediul în Statele Unite şi Europa, reprezentând aproape jumătate din piaţa farmaceutică globală.

Companiile incluse în raport sunt Abbott Laboratories, Amgen, AstraZeneca, Bayer, Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Merck KGaA, Novartis, Pfizer, Roche şi Sanofi.

Analiza performanţei capitalului circulant este specifică atât industriei cât şi companiilor din segment şi utilizează date din declaraţiile financiare anuale publice ale companiilor, incluzând şi examinarea performanţei capitalului circulant a patru mari companii farmaceutice japoneze: Astellas Pharma, Daiichi Sankyo, Dainippon Sumitomo Pharma, Eisai şi Takeda Pharmaceutical.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus