Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURĂ / Despre cunoașterea de sine

CULTURĂ / Despre cunoașterea de sine

CULTURĂ / Despre cunoașterea de sine

A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă. Nichita Stănescu

Oglinda este o metaforă pentru atitudinea de a-ți reevalua în demers, capacitatea de a-ți îndeplini idealul.
Pe de o parte, când nu mai ai curaj de a continua activitatea într-o direcție, de atingere a unui scop, te uiți în oglindă, pentru răgazul de a-ți spune: „Nu pot ajunge la destinația dorită?”. Îți contempli chipul și întrebarea: „De ce n-ai merita mai mult?” te poate ajuta să-ți regăsești energii potrivite de avans.
Pe de altă parte, e bine să te cunoști încă de la început, astfel încât să nu te hazardezi în abordarea oricărui tip de ideal. Optim este să-ți păstrezi echilibrul în opțiune și să acționezi cumpătat, în măsura în care îți mai poți trăi frumos și viața, nu doar alergarea înspre ideal, oricum va fi, ca prințul din poemul lui Macedonski, înspre Meka, sfânta cetate a idealului neîncetat urmărit.
Un filosof care a afirmat între primii, „Cunoaște-te pe tine însuți” a fost Socrate, un geniu al oralității, cum probabil a fost și Nichita Stănescu, poet neomodernist.
În concluzie, pentru a evita descumpăniri personale, ca să nu cazi de pe culmi, cunoașterea de sine este un sprijin.

Comentarii (2)

  • Sorina

    ,,Cei mai alesi dintre oameni se lasă conduși în viață de-un ideal născut din ei înșiși…”(L.Blaga)
    Scopul oricărui ideal este ca realizarea lui să pară imposibilă,de aceea, cred că, e necesar să nu ne fixăm idealuri modeste căci astfel nu ne mai înălțăm mai presus de realitate.

  • Cerasela

    ,,Într-o oglindă îți speli chipul obosit, potrivindu-ți-l până când te accepți să fi”(Nichita Stănescu)
    Obstacolele de multe ori te determină să renunți, dar, dacă îți găsești echilibrul și curajul necesar de a merge mai departe poți transforma, cu ușurință, orice piedică într-un elan ce-ți va garanta împlinirea.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus