Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURA / Despre dor

CULTURA / Despre dor

CULTURA / Despre dor

Despre dor: Orice ar fi, pasiune sau dorinţă, sete sau foame de experienţă, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorinţe şi care implică fiinţa umană în totalitatea sa. (Mircea Eliade)

 

Dorul este un cuvânt intraductibil, din cauza profunzimii pe care o exprimă. Acestei particularităţi, Mircea Eliade îi conferă o explicaţie: „implică fiinţa în totalitatea sa“.

Poetul naţional, Mihai Eminescu, în multe poeme, are ca sursă, pentru perspectiva lirică pentru care optează, cuvântul dor.

A-ţi potoli dorul, altă expresie specifică poporului, înseamnă a-ţi împlini visul. Paradoxal, împlinirea va reduce intensitatea sentimentului care te-a conectat la impresia de fericire.

Posibilele comparaţii (pasiune sau dorinţă, sete sau foame de experienţă) sunt despre natura invizibilă a dorului, dar capabilă, totuşi, să preseze fiinţa, să-i ceară linişte numai în cazul unei lupte pentru succes (a ființei).

Credinţa în Dumnezeu, definibilă ca dorul de a ne regăsi în apropierea necondiţionată, a divinităţii, de asemenea este de nevăzut, însă nu avem curajul de a o ignora.

Dorul ne ţine conectaţi la vis.

 

Comentarii (6)

 • Riviana Deny

  Dorul nu-i decât o stare de hipnoză permanentă.Chiar dacă ,,împlinirea reduce intensitatea sentimentului”, profunzimea trăirilor și calitatea impactului(ecourile, amintirile)rămân scrise în visare, precum o slovă într-o carte.

 • Jianu Liviu-Florian

  DOR

  Mi-e dor de implinirea-n intregu’n care parte
  Sunt. Despartita-n viata, si reunita-n moarte.

 • Marina

  Uz intern și atât!
  Un dor este o chemare, o punte spre succes sau deziluzii (depinde dacă vom găsi puterea de a ne transforma visul în realitate).

 • Cerasela Ena

  Dorință înfrigurată, frământare lăuntrică, râvnă sau năzuință, iluzie sau deziluzie, anticipație sau speranță deșartă!
  Dorul doare (,,presează ființa”)iar reușita (,,împlinirea”), în contextul dat, nu mai poate semnifica nimic.Ce mai poate vindeca un eventual succes!?

 • Evelyna

  Felicitări!
  Un volum de eseuri admirabil care reprezintă un fel de împărtășanie a spiritelor sensibile, un cadou oferit cu generozitate nouă tuturor cititorilor deopotrivă.N-aș pierde ocazia de a mă relaxa citindu-vă.

 • Corina Negrea

  ,,Azi, vreau să las în urmă/trecutul meu neclar/și să-mi zidești palate din gânduri de cleștar/Sau măcar o căsuță,dar nu din piatră rece/Ci doar din dor de tine, care/nicicum nu trece.”(Dumitru Toma).
  Tare adevărat:,,Dorul neține conectați la vis”!

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus