Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURA / Despre eroism

CULTURA / Despre eroism

CULTURA / Despre eroism

Eroismul este o atitudine morală, alcătuită din aceeaşi plămadă ca şi sacrificiul de sine. (Dimitrie Gusti)

Îmi pare valabilă afirmaţia lui Dimitrie Gusti.

Eroismul nu înseamnă o decizie de moment: vreau să devin erou! Pe front, de exemplu, a cădea la datorie este de cele mai multe ori, o întâmplare. Deşi riscul există şi poate de aceea toţi sunt eventuali eroi, totuşi nimeni nu-şi propune să moară, într-o clipă sau alta, indiferent de nobleţea mobilului.

Dispoziţia la sacrificiu face însă diferenţa între un viteaz şi combatantul obişnuit şi semnalează o asumare superioară a scopului.

Ecaterina Teodoroiu nu avea calităţi fizice puternice, demne de un bărbat, dar însuşirile morale, dârzenia şi curajul, au anulat diferenţele de substanţă dintre ea şi camarazii bărbaţi.

Eroism este şi în situaţia unei dictaturi, când, în afara atâtor supuşi, se găseşte unul care să ridice steagul dreptăţii, precum Tudor Vladimirescu.

A te devota unei cauze, chiar unei dorinţe de victorie în sport, deci, a-ţi asuma riscul pe care-l presupune proba, ţintind consecinţa, ilustrează pe deplin, definiţia eroismului.

 

Comentarii (7)

 • Denisa Dulea

  Eroismul, echivalent cu sacrificiul de sine, este o valoare, care pe foarte putini îi mai reprezinta.Adevarul e că, în sens istoric putem da exemple de foarte multe acte de eroism.

 • Cerasela Ena

  Nu mai suntem azi vrednici de înaintașii noștrii, sacrificați pe altarul patriei.S-au pierdut legăturile de sânge, de suflet și de ideal, am pierdut virtuți precum credința și eroismul ca putem privi cu încredere spre viitor.
  Nici măcar nu mai marcăm evenimentele epocale pentru eternizarea jertfei eroilor.Ce facem ca să păstrăm amintirea celor care și-au sacrificat viața în vremuri de restriște?!

 • Aurelian

  pentru Cerasela Ena
  La capatul unei rastigniri sta intotdeauna o inviere!
  sau
  La vremuri noi oameni noi!
  Este o dovada de eroism sa iesi invingator din lupta cu viata, care este si in prezent destul de dura, chiar daca e lipsita de razboie si focuri de pusca.

 • adriana gamalan

  Eroismul este o caracteristica a fiecarui om in parte ce nu poate fi impusa,fiecare persoana, avand dreptul la libera alegere,daca doreste sau nu sa faca un act de eroism.Eroismul este viata! Fiecare dintre noi este erou in propria viata.

 • Diana

  Citind toate acestea mi-am adus aminte de Eminescu(,,Geniu pustiu”):,,O singură frunte unsă de mirul lui D-zeu este în stare să formeze din oceanul cugetărilor omenești o volbură gigantică…”

 • Cerasela Ena

  Am înțeles că atunci când visele ne devin realitate zâmbim și ne considerăm ,,eroi”.
  Să cautăm deci în noi acel erou! Să căutăm curajul (îndrăzneala, eroismul) în interiorul nostru!

 • Corina Negrea

  ,,Personalitatea e acel individ înzestrat cu capacitatea de a se dărui. Eroul este o personalitate, deoarece nu-şi mai aparţine.”(Petre Țuțea)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus