Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURA / Despre fericire: Dacă n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră. Marin Preda

CULTURA / Despre fericire: Dacă n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră. Marin Preda

CULTURA / Despre fericire: Dacă n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră. Marin Preda

În opinia mea, aceste cuvinte se potrivesc unor snobi, a căror grijă este sincronizarea în morav, cu mediile cărora le aparţin sau numai le frecventează, şi nu starea propriului suflet.

Pe de altă parte, omul este o fiinţă socială şi nu-i sunt străine multe dintre cele care alcătuiesc un standard de viaţă.

Nu totdeauna bogăţia materială aduce fericire. Bucuria unui păstor de a-şi paşte în voie, turma, având păşunea lui, aminteşte celui care-şi pierde pământul, în favoarea unui veteran, ca în Eneida, cazul lui Vergiliu, de fericirea-i anterioară şi îşi dă seama ce mult înseamnă o viaţă dusă în simplitate.

Într-o poezie populară din literatura spaniolă, un bărbat cânta pe drum, bucuria de a avea, în afară de cabană, trei oi: una îi dă lână, alta, lapte, a treia, miei.

În afirmaţia lui Marin Preda, se resimte şi dorinţa de a aparţine lumii precum şi ideea că am supravieţui indiscutabil fără treptele sociale.

De câte ori în stresul cotidian nu ne gândim la sobrietatea vieții la sat! Când, iarna, strânse la șezătoare, torcând o lână pură, în furci de lemn, țărăncile spuneau povești, dezvoltându-le spontan substanța.

Cândva, mi-am exprimat compasiunea către arheologul Nica Marin, pentru oamenii din vechime, trăitori în bordeie. „Erau fericiți, mi-a răspuns. Lumina zilei era altfel, de o strălucire irepetabilă. Soarele nu va mai fi niciodată la fel de tânăr ca atunci. Ce răsărituri și ce apusuri au văzut ei! Când le era foame, vânau. Carnea pe care o mâncau era mereu proaspătă și n-o treceau prin foc. Era prăjită pe niște pietre bine încinse… Pădurile forfoteau de bivoli”.

Sigur le va fi fost frig oamenilor acelor epoci, am adăugat, dar și aici am fost contrazis. Descoperise, în toate bordeiele din perimetrul șantierului arheologic, sobe.

Comentarii (8)

 • Denisa Dulea

  ,,SIGUR îMI VA FI FOST FRIG” DACĂ ÎN PERIMETRUL SUFLETULUI N-AR FI APĂRUT ACESTE RÂNDURI.
  Sunteți una din paginile cele mai frumoase ale literaturii noastre de azi.

 • RIVIANA

  Reușiți să cristalizați fericirea, fiind un mentor nemijlocit al stărilor de spirit.
  Felicitări!

 • Corina Negrea

  Un eseu special, precum albastrul din spectrul luminii vizibile (ce pătrunde până la cele mai mari adâncimi și își reflectă nuanța asupra unor elemente considerate obișnuit incolore).Așa cum aerul și apa sunt incolore,dar aparent albastre,
  tot asfel și în suflet se reflectă albastrul liniștitor, purificator ce împrospătează și incită la meditație.
  Felicitările sunt de prisos!

 • Ana M

  Foarte frumos!
  Idei și gânduri multiple concentrate în atât de puține cuvinte!
  Fericirea este doar starea sufletului, acea mulțumire lăuntrică pe care o obținem prin compararea unei stări cu o alta.Un tainic sentiment, ,,o simplă senzație, un sunet, o culoare…dacă angajează sufletul, devine o fericire”(Garabet Ibrăileanu).
  Fericirea constă ,,în a fi în armonie cu tine însuți”(Pitagora).,,Mai întâi ai fericirea pe care ți-o dă raza dinăuntru…”(A.Vlahuță).
  Am găsit multe alte citate, pe toate aș vrea să le expun căci sunt așa frumoase!

 • Michi Patrascu

  Am citit cu deosebita placere aceste eseuri, indiferent de tema aflata in discutie.
  Nu trebuie sa fi expert ca sa-ti dai seama ca adevarata amenintare, indiferent de rangul social, nu o reprezinta fericirea altora, dar de cele mai multe ori ne influenteaza.
  ,,E fericire pentru toata lumea” spunea Vlahuta, dar ,,nu se poate dobandi fara cultura” dupa cum preciza Simion Barnutiu.
  Felicitari, d-lui profesor pentru gramul de multumire launtrica pe care ni-l ofera.

 • adriana gamalan

  Felicitari!!! Un eseu foarte bine structurat, care te atrage ca printr-o minune in profunzimea subiectului abordat.Asa cum a-ti spus si dv” Nu totdeauna bogatia materiala aduce fericire” nu totul se rezuma la bani, este adevarat ca ne sunt de folos ,dar fericire nu se poate cumpara oricat de bogat ai fi.Viata prinde culoare cu un strop de fericire.

 • Sorina

  ,,În fond, ce e fericirea? Poate că e o stare negativă. Ușurarea de a te simți golit de orice grijă.”(Octavian Paler- ,,Aventuri solitare”)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus