Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURA / Despre frumos: Nimeni n-are dreptul să fure frumosul din sufletul nostru. O. Goga

CULTURA / Despre frumos: Nimeni n-are dreptul să fure frumosul din sufletul nostru. O. Goga

CULTURA / Despre frumos: Nimeni n-are dreptul să fure frumosul din sufletul nostru. O. Goga

Implicit, este o recomandare la respect.

O. Goga încearcă să incrimineze atitudini de violenţă şi de influenţă în rău, ale celor puternici asupra tinerilor în formare, dar în acelaşi timp, citatul poate fi luat ca avertisment adresat fiecărui om, de a-şi apăra frumosul din suflet.

Există destui indivizi care iau sinceritatea şi bunătatea drept slăbiciuni. Faţă de ei trebuie să fim precauţi şi să-i evităm.

De câte ori în viață, nu m-am întrebat dacă n-am fost cumva prea sincer sau dacă n-am părut doar volubil și departe de problema pe care aș fi expus-o. Resimțeam disprețul celor de la care probabil, trebuia să vină ajutorul. Uneori, vorbeam excesiv de politicos și de mult pe marginea temei, din cauza regulii nespuse, dar căreia îi resimțeam valabilitatea, de a netezi diferența de vârstă dintre mine și interlocutor. Dar aveam douăzeci de ani și pe mine mă interesa să las o impresie bună fiecărui om, inclusiv celui care nu merita. Tentativele s-au încheiat mereu cu eșec.

Azi, frumosul din sufletul meu se împlinește și în vizite la atelierul maestrului Vasile Buz, pictor important. De fiecare dată, plecând de acolo, am impresia că am culori pe retină și tot spațiul de pe lângă mine se va fi colorat. Că toamna este mai atractivă pe pânză ori unei flori a soarelui îi stă mai bine în vopsea. Delta e configurată în galben și gri. Apa Dunării susține pe un spațiu minor, o veșnică plecare din port, a unui bac. Iarna mai ales, contemplând asemenea tablouri, mă simt salvat de la plictisul total hibernal.

În concluzie, este important să fim noi înşine în orice împrejurare şi să facem propagandă valorilor în care avem credinţă nestinsă

Comentarii (8)

 • Anisa//ely//fillingham

  Frumosul trebuie activat în mod conștient, pasivitatea distruge orice urmă de extaz din interiorul nostru.
  ,,Azi, frumosul din sufletul meu se împlinește” cu aceste extatice cuvinte.
  ,,Bacul” se mișcă continuu de pe un mal pe altul, iar violența culorii din tablourile maestrului Buz nu poate să surprindă această ,,veșnică” mișcare(decât dacă ai suficientă înzestrare pentru a-ți imagina aceasta). CUVÂNTUL, însă, încarcă sufletul cu o paletă cromatică foarte extinsă și imprimă acestuia trăiri facsinante.Frumusețea cuvântului constituie poteca de taină a sufletului.

 • adriana gamalan

  Frumosul este strans legat de perceptie si senzatia de placere el se formeaza in ochii fiecaruia in mod diferit. Spre deosebire de adevar, care este numai unul, fumosul poate fi vazut in diferite lucruri si din mai multe puncte de vedere.Cu totii suntem obsedati, chiar daca nu constientizam acest lucru tot timpul, de ideea de frumos…

 • Veliscu Raluca

  Foarte frumos!Felicitari Domnul profesor`!!

 • ELA BOLDISOR

  Frumusețea e o stare (ce se concretizează în ,,raiul din suflet”) ci nu o înfățisare. Frumosul fizic e ca un tablou… estetică pură.Experienţele artistice de orice natură fac mai mult decât să ne ofere momente trecătoare de entuziasm şi desfătare. Ele ne ajută să receptăm valorile morale pe care le considerăm reprezentative pentru noi înșine. Ne învaţă să contemplăm cu persistenţă ceva ce ne face plăcere şi ne îndeamnă la concentrare şi aprofundare.

 • Diana

  Într-o societate în care copiii învață că e ,,cool” să ai bani și gagici, iar valorile morale sunt pentru ,,luzări” cum să se mai respecte pe sine și pe cei din jur!
  Machiajul poate ascunde imperfectiunile vizuale, dar nu si imperfectiunile interioare.

 • Mona Andrițoiu

  ,,Unde să cauti realul? N-ai unde”(Emil Cioran).
  E greu de știut la ce face apel în noi cuvântul, dar e sigur că ajunge într-o zonă atât de profundă încât provocă senzații unice.
  Sunteți un scriitor pe care îl citesc cu admirație.

 • ionescu

  Multumesc, Mona, Diana, Ela, Raluca, Adriana, Anisa.
  Cand voi tipari, putin mai incolo. o carte cu aceste eseuri, posibil intitulata Eseuri pe teme date, voi incorpora in prelungirea fiecarui eseu, toate observatiile voastre.
  Citesc si recitesc tot ce spuneti.
  Multumesc!
  Dan Ionescu

 • Riviana

  Reprezentați, se pare, un canal de comunicare profundă, aptă să îl răscumpere şi să îl mântuiască pe însingurat.Felicitări pentru ,,frumosul” pe care ni-l întregiți!

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus