Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURĂ / Despre greşeală II

CULTURĂ / Despre greşeală II

CULTURĂ / Despre greşeală II

Despre greșeală (II): A greși este omenește. (Expresie românească)

 

Această expresie confirmă un adevăr evident; foarte puțini oameni reușesc să nu greșească în mod accentuat. Din câte știm, există o excepție, un personaj reprezentativ pentru virtuțile naturii umane, Iisus (Adam perfect).

Omul greșește și din cauza travaliului: Cine muncește, greșește. Și în acest caz, eroarea nu este decât un prilej de evoluție, de îmbunătățire a misiei. Ne aducem aminte de afirmația dramaturgului latin, Terentius Afer: Homo sum, humani nihil a me alienum puto (Om sunt și nimic din cele omenești nu-mi este străin).

Ne întrebăm probabil, de ce ar conta, în ortodoxism, căința. Datorită ei, intenția de a nu mai comite vreun păcat devine importantă. Remușcarea nu este ușor de suportat. Te frămânți în tine, simțind cum întreaga-ți ființă se destramă. Alcătuirea ta interioară se transformă și te împinge spre o nouă expresie etică sau chiar fizică; fața îți devine mai obosită și marcată de suferința sufletească, iar trupul, fără vigoare. Ești ca victimele pe patul mitologicului Procust, dominat de acea durere pe care o provoacă întinderea forțată a ligamentelor, spre devenirea întreagă.

Nu mai vrei apoi să te întorci la vină de teama supliciului pe care îl determină propria conștiință și pe care deja l-ai cunoscut.

În concluzie, nimeni nu este perfect și nu are sens să ne temem de erorile care ne ajută în devenire.


Comentarii (6)

 • Ena

  ,,Nu-ți tulbura liniștea cu învinuiri fără folos pentru greșelile din trecut…În schimb, însă, folosește-te de experiența lor, ca învățătură pentru viitor”(Vasile Conta).
  Orice sentiment al culpabilității ne ține ocupate gândurile. Vom contempla asupra unei erori, cu umilință și interes, până vom ajunge să recunoaștem, cu o liniștită impudoare, că astăzi suntem mai înțelepți ca ieri.

 • Andreea

  Inspirată temă, scoasă direct din izvoarele realității!
  D-zeu a creat lumea ca pe o școală, în care noi nu ne putem însuși lecțiile pe deplin.Dacă omul n-ar fi perceptibil și n-ar exista eșecul, divinitatea ar fi exclusivă.Fiecare greșeală ne reabilitează, important este să alegem calea corectă de intervenție. Grea ,,piatră de încercare” pentru psihicul uman!
  ,,Remușcarea nu este ușor de suportat”, mai ușor încercăm o justificare, dând vina pe împrejurări.

 • Kristian Carla

  Copleșitor!O aluzie, precum un tablou sacru, ce ne dezvăluie, fără voie, imperfecțiunile făpturii umane.

 • Anca

  ,,Corectitudinea este frica de acţiune”(Dan Ionescu)

 • Anca

  ,,Conştiinţa a apărut după greşeală, ca o sumă
  a cunoştinţelor, şi influenţa ei va eroda în timp, biologicul, înlocuindu-l, la un moment dat, cu abstractul frământării, care este etern.”
  (Dan Ionescu-,,Eseuri despre echilibru”)

 • Raluca Visan

  ,,Poate chiar înţelegerea faptului că avem un sfârşit, e cauză în păcat. Nu ne vom mai întâlni cu fericirea plăcerii propriilor impulsuri şi simţuri.”(Dan Ionescu)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus