Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURA / Despre prietenie: Prietenia nu este un dor, ci o prezență. Nichita Stănescu

CULTURA / Despre prietenie: Prietenia nu este un dor, ci o prezență. Nichita Stănescu

CULTURA / Despre prietenie: Prietenia nu este un dor, ci o prezență. Nichita Stănescu

Afirmația lui Nichita Stănescu aminteşte de proverbul Prietenul la nevoie se cunoaște.

Ai nevoie de ajutorul cuiva la fața locului, și nu în gând.

În primul rând, când ai o suferință fizică din care să rezulte o imobilitate temporară, ți-e foarte aproape, la propriu și la figurat, cel care te sprijină de umărul lui și te duce la serviciul Urgență al spitalului. Evident, prieten este cel care, din precauție te vizitează și te întreabă ce mai faci.

În al doilea rând, prezența cu trup și suflet a cuiva demonstrează prețuirea lui pentru tine. Își abandonează mult din ritmul de viață, ca să-ți ajute când cu sufletul îl strigi, deci nici măcar nu-ți pronunți nevoia de ajutor.

În concluzie, pot spune, la fel ca Nichita Stănescu: Prietenia nu este un dor, ci o prezență. Un prieten adevărat mereu caută să-ți preia din greul situațiilor, fără să aștepte recompense. Eu țin la amicii mei necondiționat.

 

Comentarii (9)

 • Jianu Liviu-Florian

  Am cunoscut un om, poetul B. care se imbolnavise de leptospiroza, si care zacea pur si simplu in locuinta lui, in agonie. Directorul lui, omul de suflet B., a observat ca poetul lipsea de doua zile de la serviciu.Intr-un mediu artistic, nu era un fapt alarmant, dar s-a gandit totusi sa il viziteze, mai ales ca nu raspundea nici la telefon. Aceasta vizita a salvat viata poetului B.
  Poetul B. obisnuia sa isi faca cate o cruce cand amintea intr-o discutie de numele directorului B., si sa spuna: El mi-a salvat viata.
  Retin de aici ca prieten ne este nu acela care isi spune prieten, nu acela care ne apeleaza ades cu “prietene”, ci acela care ne este aproape, si acela pentru care ajutorul pe care ni-l ofera este la fel de firesc, pe cat este aerul pe care il respira.
  Acelasi poet B. obisnuia sa faca haz de necaz pe seama “prietenilor” care il intalnesc, si il potopesc cu cele mai fratesti sarutari: nici nu m-am intors bine, la despartire ( ca sa-mi continui drumul ) ca am spatele plin de pumnale, spunea el.

 • Corina Negru

  In nenorocire si un strain, sau uneori dusman, iti poate acorda neconditionat ajutorul.
  Prietenia, ca si iubirea, sunt lucruri care ne indeparteaza de adevar, nu exista vremelnic, nu pot avea caracter imuabil (,,exista doar momente de prietenie,,).Putini sunt cei care ,,isi abandoneaza din ritmul de viata,, sau care te pot pretui pentru ceea ce esti ci nu pentru ceea ce la convine.
  Prietenia nu inseamna doar a-l ajuta pe celalalt la nevoie, al incuraja in momentele grele.
  Esti pretuit pentru ca prietenii sau obisnuit cu tine, pentru ca, in general, gandesti cum gandesc ei si aveti pasiuni comune.Daca intr-o zi doresti sa faci altceva, decat ceea ce asteapta ei de la tine, atunci nu mai esti un bun prieten, ii incomodezi si te parasesc.

 • Jianu Liviu-Florian

  pentru Corina Negru:

  Am cunoscut un om pe care l-am intalnit cu zeci de ani in urma, pe cand era un tanar genial, si linistit. Visa sa ajunga in Ministerul de Externe.
  Astazi a ajuns dumnezeu. Ne intalnim din cand in cand, si ne aducem aminte despre trecut, si viitor. Este prietenul multor oameni. Multi oameni ii sunt prieteni, sau neprieteni. Despre prietenie, prietenul meu, dumnezeu, afirma un lucru greu de rabdat in timp: “prietenia este vesnic datoare”. Este greu sa fii dator unui om cu ceva, nu? Cu atat mai mult, sa fii dator o vesnicie? Cu atat mai mult, este greu sa fii unui prieten, o vesnicie, dator, cu prietenia, indiferent cat rau iti va face o vesnicie?

 • Anca

  ,,O prietenie adevărată este pentru viață ceea ce este o oază în pustiu:un colț verde de umbră în infernul fierbinte și galben al nisipului nestatornic”.
  O prietenie pe care ești nevoit să o păzești nu reprezintă nimic.Există în viața mea oameni cu adevărat prețioși, care deși n-au avut niciodată nevoie de serviciile mele, mi-au deschis mereu ușa, m-au înțeles, m-au acceptat și m-au ajutat, cărora n-aș putea niciodată să le mulțumesc îndeajuns pentru sprijinul pe care mi-l acordă, ori de câte ori apelez.Poate ,,își abandonează din ritmul lor de viață” dar n-ar recunoaște aceasta. Poate că ei înțeleg nevoia mea de libertate precum și faptul că timpul este foarte valoros pentru mine ci nu-mi condiționează niciodată ajutorul acordat.Îi prețuiesc dar n-am avut ocazia să le arăt asta.

 • Corina Negru

  Îmi pare rău, d-le Jianu, n-am înțeles nimic. Cum poate un om să fie dumnezeu?
  ,,Ne întâlnim din când în când…”este o dovadă de prietenie?
  Tot ceea ce vroiam să spun este că trăim în prezent, convinși fiind doar de ,,farmecul efemerului”.Nu cred că există nimic permanent în natura umană…poate doar instictul și,cum spunea dl. Ionescu, aspirația.
  Cine l-a salvat pe poetul B.?(,,un om de suflet” deci un un vechi prieten).Unde erau prietenii poetului B. când acesta a avut nevoie de ei?

 • Cerasela

  Ce asalt de idei!
  Felicitări autorului!

 • adriana gamalan

  Noi toti dorim si vrem sa avem prieteni , dar nu toti sunt asa cum pretind a fi.Prieten adevarat este cel care te forteaza sa gandesti , sa inveti ca niciodata nu e prea tarziu sa faci ceva ce-ti doresti.

 • Magda Gofiță

  A 7.265-a vizită îmi aparține. Îl citez cu această ocazie pe Marin Preda: ,,prietenii se fac în mari cicluri de viață, când se pierd și se regăsesc după decenii…după înălțări și căderi care le amintesc ziua când s-au cunoscut și prietenia reînvie cu noi elanuri”

 • Sorina

  ,,Să fie oare și prieteniile o problemă de noroc? Dovadă și faptul că, acum, n-am niciun prieten apropiat, la care să îndrăznesc să sun în miez de noapte dacă aș simți nevoia să mă sfătuiesc cu cineva”(Octavian Paler)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus