Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURĂ/Despre asumarea răspunderii: Viitorul unui om, ca și al unei lumi, se construiește, nu se visează. Eugen Lovinescu

CULTURĂ/Despre asumarea răspunderii: Viitorul unui om, ca și al unei lumi, se construiește, nu se visează. Eugen Lovinescu

CULTURĂ/Despre asumarea răspunderii: Viitorul unui om, ca și al unei lumi, se construiește, nu se visează. Eugen Lovinescu

Eugen Lovinescu este promotorul modernismului la noi. A luat un doctorat la Paris, a înființat revista „Sburătorul” la care au scris numeroși tineri (atunci): Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion Barbu, Adrian Maniu, Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu ș.a. Pe lângă revista „Sburătorul” a funcționat cenaclul cu același nume. Ședințele se țineau în casa profesorului. Se mai pot spune: a proclamat autonomia esteticului, a scris două istorii fundamentale: Istoria literaturii române contemporane și Istoria culturii române moderne… Și cu toate acestea, niciodată nu a putut preda la Universitate, fiindu-i blocat accesul. Era preferat Garabet Ibrăileanu. Nu spun că era greșită alegerea. Eu îi apreciez deopotrivă pe amândoi. Dar stau și mă gândesc: de fapt, ce n-a făcut Eugen Lovinescu pentru a profesa de la nivelul unei catedre universitare? Cum îl apreciem noi astăzi? În ceea ce mă privește, consider că fără Eugen Lovinescu, literatura română nu s-ar fi sincronizat cu literatura europeană; ideea criticului de la „Sburătorul” era de a ne fi sincronizat cu literatura franceză.
El și-a construit acea parte de viitor care a coincis cu a lumii lui, de a fi egali în cultură, Apusului: Ex Occidente lux (deviza lui preferată). Catedra universitară poate a fost visul particular, a cărui împlinire nu mai ținea de el însuși. Era părerea altora. Și i-a lăsat să-și spună părerea, care acum ce înseamnă față de ipostaza eternă a lui Eugen Lovinescu? Cum răspund ei? Noi le replicăm uitându-i, dar pentru ceea ce ar fi câștigat spiritul universitar (și implicit tot ce ar fi germinat de aici: rigurozitate, sensibilitate la noutate etc.) și n-a câștigat, cine mai răspunde? Ca pentru orice situație derivată din asumări de hei-rup!?

Comentarii (5)

 • Riviana

  De acord, dar ,,visul” te ajută să-ți construiești viitorul.
  Dacă ,,visurile” sunt puternice și toată energia îți este canalizată în direcția acestora, pasul până la împlinire este, categoric, finit. În plus, cum există o legătură între subconștient și conștient, din corelarea mesajului transmis pe calea ,,viselor” cu ,,reveriile particulare” poți interveni în destin.
  ,,Un vis dacă este înalt te atrage spre aura-i manifestă” (Dan Ionescu)

 • Mari

  Sufletul omului este permanent măcinat la ,,moara speranței” în concordie cu nemulțumirea, ce derivă din neîmplinirea unui vis și spală torențial ,,versanții abisului spiritual”.
  Despre ,,visul particular” al lui E. Lovinescu (o personalitate de o înaltă valoare intelectuală, pe care ai prezentat-o succint și merituos) de a preda în mediul universitar nu știu însă ce să spun.

 • Anca

  Eugen Lovinescu și-a pus adânc pecetea asupra literaturii moderne, în spiritul devizei ,,Ex Occidente lux”. A fost deci un vis împlinit mult mai înalt decât acela de a preda la Universitate.
  Despre criticul E.Lovinescu s-a spus:,, era gigantic….”(George Călinescu), ,,și-a văzut barate toate drumurile care duc unde se cuvenea să ajungă , la Universitate și la Academie , pentru că nu și-a ascuns niciodata gândul”(Șerban Cioculescu) ș.a

 • Daria Elena Ionescu

  Există o barieră între vis și viață care e atât de util de înlăturat! Când o minte e plecată către vis, nu trebuie ținută departe, nu e necesar să-i raționezi visul. Cât timp vom abate mintea de la visurile ei nu le vom cunoaște. O reverie se vindecă printr-o doză mai mare de vis.
  Pentru E. Lovinescu profundă admirație!

 • daniel

  ,,asumarea răspunderii” – o sintagmă des folosită de actuala guvernare, o asumare de vorbe în vânt, de oameni care, poate, nici nu au auzit de critica literară, şi nici măcar de critica bunului simţ tehnic. Cred că e momentul ca dintre oamenii de cultură să se ridice un ,,alt” Lovinescu, un nou ,,Sburător”… şi cred că acesta există între noi. Îmi cer iertare că am îndrăznit să asociez numele acestor valori cu asumarea răspunderii politice.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus