Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURA/Despre împlinirea unui țel, a unui vis: Nimic nu ne mai transformă mai mult decât țintele pe care nu le ajungem. Lucian Blaga

CULTURA/Despre împlinirea unui țel, a unui vis: Nimic nu ne mai transformă mai mult decât țintele pe care nu le ajungem. Lucian Blaga

CULTURA/Despre împlinirea unui țel, a unui vis: Nimic nu ne mai transformă mai mult decât țintele pe care nu le ajungem. Lucian Blaga

În cultura română, Lucian Blaga este creatorul unui sistem filosofic interesant, sistem expus în Trilogia cunoașterii. Gânditorul transilvănean considera că universul a fost creat de Marele Anonim, iar omul, care este creația centrală a universului, trăiește într-un spațiu plin de mistere pe care nu le  poate descifra pe cale rațională din cauza cenzurii transcendentale instituite de Marele Anonim. În locul cunoașterii paradisiace (crede și nu cerceta), Blaga propune cunoașterea luciferică, adică adâncirea misterului prin intuiția bergsoniană. Adevăratul obiect al cunoașterii este misterul, cheia de boltă a întregii opere blagiene.
Ținta pe care o atingi îți rămâne la îndemână, iei din resortu-i felul de viață presupus. Cazi pradă automulțumirii și nu mai cauți vreun pisc, în afară. Asimilezi un capăt de drum, căruia singur i te supui. Cum făcea Alexandre Dumas, la senectute, citind propriile cărți, dar fără a mai scrie înainte. Culegea roadele unei munci.
Când un critic a tipărit Istoria literaturii …, s-a afirmat că nu mai are nimic de spus, că a epuizat, odată cu ea, toate formele de exprimare în domeniu.
Sau îți dorești să devii studentul unei facultăți: înveți, pentru a depăși examenele intermediare, dar mai ales bacalaureatul; asimilezi mult, cu fiecare noțiune nouă, sufletul se îmbogățește, dobândește feluri noi de a vibra, unghiul de vedere asupra lucrurilor devine profund. Travaliul intelectual te schimbă…
În timpul facultății, din cauza examenelor multe, găsești fără să vrei, împins de criza de timp, metode mnemotehnice de învățare. Faci față paginilor nenumărate, ceea ce în liceu îți părea imposibil. Îmbini efortul cu modalități de relaxare, altele ca până acum. A fi student a fost un țel, acum împlinit. Nu-l poți prelungi pentru că ar însemna să stai mult timp corigent.
Un vis, dacă este înalt, te atrage înspre aura-i manifestă. Dimensiunea profesiei echivalează cu splendoarea stării de obiectiv împlinit. Greutățile pe care le mai întâmpini (la serviciu) te determină să revii la atitudinea din fața unui obstacol, de stres și de îndoială; pasul neașteptat în afara țintei de o viață te implică eventualei panici și ca să-i scapi, vizezi alt scop, care să te absoarbă durerilor comune și căruia să i te consacri.

Comentarii (7)

 • Anca

  Suntem ceea ce avem și devenim ceea ce reușim. Gândurile și dorințele noastre predominante magnetizează întâmplări concordante, eficiența fiind pe măsura travaliului.Timpul ne presează, niciodată nu e suficient pentru toate acțiunile pe care ni le propunem, de aceea trebuie să stabilim o anumită prioritate a acestora. De fapt norocul rezidă în muncă și toate împrejurările se vor dovedi sensibile la efort, în pofida dezamăgirilor și dificultăților ce împiedică săvârșirea acțiunilor noastre.

 • Anca

  ,,Un vis, dacă este înalt, te atrage înspre aura-i manifestă”

 • Raluca Visan

  Interesant materialul.Felicitări!
  ,, Clipa faptului împlinit” diminuează supliciul. Credințele personale ne pot iniţia în acțiuni, printr-o dozare eficientă a efortului. ,, Avântul firii forţează limitele concrete ale fiinţei. Reculul diminuează avântul”(Dan Ionescu)

 • Riviana

  F.bun materialul!
  Mi-au plăcut și ideile tale din ,,Eseuri despre echilibru”, din care spicuiesc sugestiile potrivit cărora spiritual suntem încorsetați de ,,nemulțumire și speranță”, de ,,aspirație” și ,,sentimentele profunde în care obișnuim să ne definim”. Astfel, afectat de ,,suferința schimbării”, a împlinirii unui țel, eu-l se supune unui ,,corp de legi” ce vor ,,exprima devenirea”. Cât efort investim atât primim (legea compensației), perseverența denotă încrederea în reușită (legea efortului aplicat), suntem liberi și avem control asupra țelurilor și implicit asupra destinului nostru (legea responsabilității) etc.

 • Cerasela Ena

  Poate, prin eforturi personale de a-și dezlega sieși ,,misterul” din spațiul existențial (,,țintă la care nu putem ajunge”), omul depășește stadiul autoconservării și de aici marea transformare.,,Eul se dezvoltă într-un soi de margine a problemelor existențiale ,prin deschiderea amplă înspre esențele universului”(D.Ionescu)

 • Mari

  E o falsă impresie că înveți, în sesiune.,,Faci față paginilor nenumărate”, doar printr-o memorare superficială (bine zis: prin ,,metode mnemotehnice”), care te ajută să treci examenele, dar nu vei reuși astfel să aprofundezi și să excelezi în domeniu.,,Sufletul se îmbogățește, dobândește feluri noi de a vibra, unghiul de vedere asupra lucrurilor devine profund”, doar dacă ,,te consacri” scopului derivat dorinței de a-ți îndeplini țelul.

 • Corina Pascu

  Dacă pentru o viață mediocră, există scuze și justificări, pentru mediocritatea idealurilor însă, nu. Putem visa să atingem cel mai înalt pisc, eșecurile în acest caz pot fi constructive.Ele pot fi o dovadă certă că am visat mai mult decât am reușit.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus