Te afli aici: Acasa » Cultura » CULTURĂ/Despre inteligență: Inteligența face mai mult decât o avere. Constantin Argetoianu

CULTURĂ/Despre inteligență: Inteligența face mai mult decât o avere. Constantin Argetoianu

CULTURĂ/Despre inteligență: Inteligența face mai mult decât o avere. Constantin Argetoianu

Acest principiu, rostit de un român, personalitate interbelică și victimă, după 1947, a regimului comunist (l-au lăsat să moară de foame, decuplându-l de la orice posibilă sursă de venit), are o bună practică în societatea modernă americană. O inteligență în domeniul IT, ca Bill Gates sau cum a fost Steve Jobs, produce inovații care aduc foarte mulți bani.

Ștefan Odobleja a scris Psihologia consonantistă, carte pe care a distribuit-o, la sfârșitul anilor treizeci, la un congres internațional militar ținut la Constanța. Apărută la o editură modestă din Franța, cartea n-a avut în România, decât o singură recenzie (semnată de C. Atanasiu în revista „Spirit militar modern” din ianuarie 1939). Ajunsă pe mâna a doi americani, prezenți la congresul respectiv, lucrarea a fost studiată îndelung de către aceștia, iar principiile ei, verificate în laboratoare speciale. Paternitatea inovațiilor în cibernetică a fost atribuită celor doi medici militari americani care, fără doctrina românului Ștefan Odobleja, ar fi continuat mult și bine să participe (ca anonimi) și la alte simpozioane.

În sute de ani, se putea găsi o formă justă administrativă (și în România) de valorificare a marilor idei aparținând cercetătorilor și creatorilor noștri. Faptul că n-am găsit-o duce la exod.

Comentarii (1)

  • Anca

    Investițiile în cercetare constituie cheia ,,migrației creierelor” (sau ,,exodul inteligenței”)spre tehnopolii americani, căci România va avea încă multe ,,sute de ani” probleme cu alocația bugetară pentru cercetare și nu va ajunge niciodată să importe inteligență (exportă, în schimb, ceea ce ne face cinste).

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus