De ce propoziția e subiectivă

 

Ca profesor de Limba și Literatura Română, mă simt dator să intervin, în legătură cu discuția (națională) despre felul propoziției subordonate în exemplul: Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii.

Demonstrația aș face-o printr-un silogism. Toată lumea ar recunoaște subiectul și predicatul în  exemplul:

Ionel este elev.

Ionel = subiect (gramatical simplu);

Este elev = predicat (nominal).

Până la urmă, și în cazul exemplului dat spre rezolvare elevilor de clasa a VIII-a, la examenul de Evaluarea Națională, este același lucru; prin regresie, ajungem la exemplul:

Jena este dificultate.

jena = subiect;

Este dificultate = predicat (nominal).

Deci,

Ceea ce mă jenează = propoziție secundară subordonată subiectivă.

Ionel este elev sau Jena este dificultate reprezintă același adevăr gramatical. Nu știu de ce se abate Gramatica (Sintaxa) de la regulă pentru că șase puncte în ansamblul celor o sută nu înseamnă mare lucru și nu ajută decisiv pe nimeni sau poate că da, cincisprezece sutimi la medie, dar de acum înainte, la clasă, profesorului îi va fi mai greu să identifice subiectul în exemplul Ionel este elev întrucât nu va mai fi crezut: i se poate aminti modificarea baremului la această sesiune de examen.

Acum, să nu schimbăm Gramatica (Limba Română) la presiunea străzii!

Dacă de la anul, fiecare școală, după cum susține ministrul L. Pop, va organiza examen de admitere la liceu, cine va face subiectele? Fiecare școală? Cât de corecte vor fi atunci subiectele și cât de interpretabile, dacă în acest an, în condițiile unui subiect unic, discuțiile sunt efervescente și cu atâtea eventualități (luate în seamă!) la o soluție imuabilă.

Să presupunem că subiectele sunt perfecte și unice pe țară, dar ce se va întâmpla cu un copil care dă examen la un liceu foarte bun și pică primul sub linie cu o medie foarte mare? Cred că optim este sistemul cu Admiterea computerizată: în acest caz, fiecare elev are șansa lui.

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.