Te afli aici: Acasa » Cultura » Eseuri pe teme date » Despre faptă și consecință: E legea firii omenești în care stă porunca: faptele tale să fie mulțumirea vieții tale. Ioan Slavici

Despre faptă și consecință: E legea firii omenești în care stă porunca: faptele tale să fie mulțumirea vieții tale. Ioan Slavici

            Mulțumirea vieții, după cum se formulează aici, este deplasată mai spre amurg, spre pensie, când, salvat tumultului existențial, de atingere a țintelor care au atestat destinul tău în vreo profesie, ai răgazul de a sta pe balconul casei tale simple și de a-ți aminti eventual de propria copilărie. Ca în lirica blagiană, te uiți în jur, dacă nu ai preschimbat casa părintească, și te va uimi diferența dintre lucruri: colosale în ochii tăi de copil, iar azi, minuscule, privite de pe mormanul de ani acumulați (în fire și în felul de a evalua lucrurile). Măsori, cu mintea, distanța dintre emoțiile semnificative din viața personală și în locul tău, al celui care ai viețuit clipa, redescoperi trăsătura morală (gândul acela profund al tău) care a înfruntat momentul. Felul faptei de aspirația morală este dictat. Imaginea realităților care ți-au consumat emoția te recucerește.

Privind în apus, când roata soarelui se calmează, luându-i locul pâlpâirea din lampă, numeri taurii aduși de la câmp de argați angajați sau de rude apropiate dedicate meseriei de fermier (texan). Sau în grădină, pe timpul zile de vară, cumpătat și târșâit de trecerea prin vreme, când umbra coboară ca omul din pomi, ridici din stupi rame bogate în miere, la fel ca dacii. Sorbi, din vase de lut, lapte dulce proaspăt sau covăsit, ca să te răcorești și să te răsfeți în sfârșit ca unul care-și merită moftul. N-ai refuza nici parfumata cafea, ai cărei aburi, în aerul matinal, când Aurora mai are de pus rouă pe corole, se înalță nesiguri și puri. Ceasul tău deșteptător nu va mai fi grija; de pe crengi de prun, cocoșii răgușesc în strigăte. Cățelul negru fugărește cârdul de gâște albe. În praful din curte, un ghem de arnici își strică nuanța. Fără a mai fi presat de timp, în computer mai treci o amintire suavă.

Ca să te bucuri de acestea sau de orice n-ai avut ocazia și ți-ai fi dorit, este obligatoriu să fii sănătos. Sănătatea, la fel ca fapta bună, vine din rugăciune ori sănătatea este consecința faptelor pozitive în timp ce rugăciunea te ferește de blestemele gratuite.

Comentarii (6)

 • Jianu Liviu-Florian

  Foarte frumos.

 • Riviana

  Foarte fain! Cand din clape zborul isi iau cuvintele pagina word capata culoarea ametistelor, iar cerul prosper al visurilor devine o imensa bolta de safir presarata cu diamante. E prea de vis, lipsita de griji si concret, atmosfera descrisa aici!

 • Ionescu

  E prea de vis pt ca vine dupa o viata de truda.

 • Ena

  Am trăit, experimental, in mediul acesta rural si am simtit cât de furtunoasă devine simplitatea. Fiecare noua rază sufletească pe care o câștigi iti robește sufletul infinit, te privează de odihnă si vis.

 • Riviana

  Nu, e de vis deoarece noi, azi, nu mai surprindem frumusetea acestor locuri (invaluite intr-un farmec aparte), decat prin plasticitatea insufletita a cuvintelor, privind prin lentilele maestrilor literati.
  Si, in plus, un suflu de melancolie atotpatrunzatoare, nevindecabila, patrunde printre randuri.

 • Kristian Carla

  ,,…nu mai simtim mirosul florilor de tei decat prin Eminescu” (Galaction, cred, prin adoratia pentru geniul eminescian)

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus