Te afli aici: Acasa » Cultura » Eseuri pe teme date » Despre munca eficientă: Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da. Lucian Blaga

Despre munca eficientă: Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da. Lucian Blaga

 

Munca eficientă reprezintă un deziderat al lumii de astăzi.

În domeniul sportului, există concordanță între acțiuni și planuri, astfel încât în perioada competiției, sportivul să fie în formă optimă. Există pentru succes în sport, o planificare științifică a antrenamentelor, dar și a perioadei de refacere; cu alte cuvinte, cantonamentul și odihna.

În domeniul afacerilor a fi eficient înseamnă să supraviețuiești. De exemplu, în agricultură trebuie cultivate acele legume care sunt mai mult căutate pe piață. În general, desigur, sunt căutate legumele și fructele de sezon, atât de așteptate de lume. Dar pentru aceasta, cu mult înainte, s-a produs o conjuncție judicioasă a planurilor cu acțiunile. Chiar de Anul Nou, cei care doresc să scoată profit din munca la câmp, pregătesc așa-numitele răsaduri. Îmi face bine, prins de tensiunea oficiului meu, să aud iarna, când zăpada blochează totul, de la mașini la suflete, că în satul de la Dunăre, noaptea, se face focul în solariu. La ora aceea, totul e deprimant, iar oglinda zăpezii, pe care mai cad fulgi, e spartă de pâlpâirea plină de speranță, a unui foc – singura căldură în cosmos îmi închipui.

Îmi aduc aminte, în recile insomnii, de copilărie. În cutia de lemn fixată în perete, ceasul (robust, de tablă, cu sonerie) se auzea tresărind pe o potecă a timpului, numai de el bătută. Mi se părea imposibil ca să mai ieșim din iarnă, iar mie, din copilărie (nu am agreat starea de copil, când toți se simt datori să-ți dea lecții). Monotonia nopții infinite înceta pe la patru a.m.. Bunica se instala, sub lumina veiozei, la războiul de țesut. Brațele ei harnice băteau firul și învârteau suveica.

Veneau vecini la taină în casa bunicilor mei. Povesteau despre vremea trecută. Pe zăpadă afară lunecau sănii, iar pe geam, raze de soare palid, care totuși în cameră trasau o dâră în care vedeam atâta materie mișunând. Mă surprindea nonșalanța motanului de a moțăi cu nasul în raze.

Răsadurile se pun în ghiveciuri iarna. Pe urmă, sunt etape – și ele preconizate, când răsadurile sunt duse și plantate în câmp, tratate, irigate etc.

În concluzie, începutul unei acțiuni trebuie pus în acord cu momentul de competiție, iar momentele / etapele intermediare trebuie valorificate, pentru ca într-adevăr, rezultatul să apară ca o încununare a muncii depuse: finis coronat opus.

 

Comentarii (6)

 • Raluca Vișan

  Frumos ai spus: ,,pâlpâirea plină de speranță a unui foc” întreținut cu grijă într-un solariu încă din ianuarie! Din păcate, pentru agricultorii din satul de la Dunăre, există un real dezechilibru între efortul investit şi recompensa obținută, tocmai pentru că în stabilirea pasului inițial nu țin cont de anumite aspecte cum ar fi, de exemplu, să cultive ,,acele legume care sunt mai mult căutate pe piață” sau neconcurențiale la nivel regional (și-au dezvoltat un cadru de referință care implică: necesități financiare, competiție și mod de desfacere a produselor pe piața en-gros locală).

 • Sorina

  Remarcabilă întoarcere în timp (invocând ceasul ,,tresărind pe o potecă a timpului, numai de el bătută”)!!! Mișcător fragmentul acesta nostalgic cu rememorarea imaginii bunicii, rechemată la viață (în lumina ștearsă a unei lămpi electrice) într-un război de țesut (ocupație practicată pentru a asigura propriile nevoi gospodărești sau, după cum ai spus, dacă ,,a fi eficient înseamnă să supraviețuiești”, ,,brațele ei harnice băteau firul și învârteau suveica”).Superb!

 • Ionescu

  Dar Slava Domnului!, bunica traieste.

 • Sorina

  Scuze! & si sanate multi ani inainte!!!

 • roxana

  Frumos spus,si conculzia,imi place!

 • Catalin

  Stii cat iei pe…”chestia” asta la bac? nici jumatate din puncte.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus