Festivalul Impuls 2024: Legacy

Institutul Francez din România la Timișoara, organizează Festivalul Impuls 2024: Legacy. Ediția 2024 a festivalului Impuls, care se desfășoară din 2017, își propune să contribuie la transformarea cartierului Fabric într-o scenă culturală atractivă și dinamică, cu o varietate de activități pentru toate categoriile de public. Proiectul vine ca o încununare a acțiunilor noastre, în anul în care se celebrează centenarul relațiilor culturale franco-române. Acesta subliniază angajamentul pe termen lung al Institutului Francez de a construi punți între culturi și de a promova diversitatea artistică. Festivalul Impuls va încuraja crearea de legături între artiștii europeni și publicul local și va spori implicarea comunității în regenerarea urbană a cartierului.

Anul acesta, festivalul este structurat în jurul a trei acțiuni-cheie.

Între 07 și 30 iunie, expoziția fotografului francez Mathieu Pernot, va lua ființă la Palatul Ștefania, unde va prezenta o serie de lucrări realizate în urmă cu 25 de ani în timpul unei șederi de trei luni în rândul comunităților de rromi. Vernisajul va avea loc vineri 07 iunie, la ora 18:00 și face parte dintr-un program artistic comun cu HEI (House of European Institutes).

Imaginile din această expoziție au fost realizate în timpul unei vizite în România în 1998. În timpul acestei călătorii, care constituie un episod singular în opera autorului, Mathieu Pernot a împărtășit viața de zi cu zi a familiilor de rromi din Timișoara și din satele de la granița cu Ungaria.

Timp de trei luni, el a străbătut țara pentru a se întâlni cu această comunitate, realizând portrete și imagini ale diversității habitatului lor: corturi ridicate pentru activitățile nomade sezoniere, case construite în satele din mediul rural românesc și palate spectaculoase construite în anumite orașe. Caracterul frontal al încadrărilor și absența efectelor în imagini plasează aceste lucrări în tradiția fotografiei documentare.

Ținut multă vreme confidențial, acest proiect a fost expus pentru prima dată la aproape 20 de ani de la realizarea sa. Surprinse cu o cameră Rolleiflex, aceste imagini ilustrează o altă epocă a practicii fotografice, evocând memoria întâlnirilor trecătoare, puterea locurilor și forța chipurilor oamenilor.

Mathieu Pernot s-a născut la Fréjus în 1970. Locuiește și lucrează la Paris. După studii științifice, s-a înscris la École nationale supérieure de la photographie din Arles, pe care a absolvit-o în 1996.

Lucrările sale își au rădăcinile în fotografia documentară, dar se abat de la protocoalele acesteia pentru a explora forme alternative și a construi narațiuni cu mai multe voci.

Artistul lucrează în serii, fiecare dintre ele oferind un punct de vedere asupra marilor probleme politice și sociale care zguduie societatea, în relația sa cu periferia.

Lucrările sale au făcut obiectul unei expoziții personale la Jeu de Paume, în 2014 și al unei retrospective la Fundația Mapfre din Madrid, în 2023. Este autorul a aproximativ cincisprezece monografii. A fost distins cu premiul Nadar în 2013 și cu premiul Niepce în 2014. În 2019, a primit premiul Henri Cartier Bresson pentru un proiect în Orientul Mijlociu, pe urmele familiei sale și a istoriei recente a regiunii.

Pentru a facilita accesul la lucrările expuse, va fi disponibilă medierea culturală în timpul programului de vizitare: miercuri – vineri 15:30-19:30, sâmbătă – duminică 13:00-19:00. Intrarea va fi liberă.

În același timp, între 10 și 14 iunie, tot la Palatul Ștefania, muzeul digital Micro-Folies, care reunește peste 500 de capodopere din 12 instituții culturale și muzee, va oferi vizitatorilor posibilitatea de a descoperi opere de artă faimoase, la un click distanță.

Pe 20 iunie, inspirat de tradiția franceză a Fête de la Musique, un concert de muzică de dans cu influențe balcanice susținut de grupul francez „Bal de poche”, va avea loc în Piața Traian.

Accesul la toate activitățile este gratuit.

Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Organizator: Institutul Francez din România la Timișoara

Cu sprijinul: Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Parteneri culturali: Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană, Asociația Cetățean de Traian, Comunitatea Evreilor din Timisoara, Facultatea de Arte și Design, Le Plus Petit Cirque du Monde.

Daniela Florian

Related posts